Tuesday, September 30, 2008

Hanaan kembali bertemu DIA

2 comments
Dua tiga hari ini, teringat pada si Hanaan tapi tak berkesempatan pegi melawat. Petang ini, tau-tau dia dah on the way balik rumah. Find...i will go to her house. Elok je nak keluar pintu, mesej sampai mengatakan Hanaan dah kembali mengadap Ilahi.

Al-fatihah buat Hanaan. Takziah buat kak Shila n family. Jangan sedih kak..insyaAllah, dia tunggu akak di sana.
Kak Shila membaca Yasin di sisi Hanaan
Ciuman demi ciuman untuk anak tersayang

Lagu TERLALU ISTIMEWA untuk Hanaan

Ku tak tergambar wajahmu
Sinar mata itu
Lirik senyumanmu
Pesona yang membelai
Wajahmu bercahaya
Memberi bahagia
Tiap yang memandang
Hati jadi salju

(Korus)
Kau terlalu istimewa
Kasih dan sayangmu terpancar
Seikhlas tiada batasan
Terus membara
Terkilan rasa jiwa
Ingin ku lihat mu dewasa
Apa daya
Tuhan lebih menyayangimu

Ku pasti kau berbahagia
Duduk di sampingnya
Mendengar cerita
Sekadar rahsia

(Ulang korus)

Tak tertanggung rindu…
Mendengar suaramu…
Tawa mengusik jiwa…
Oh…


Semoga Rohnya dicucuri Rahmat. Aminn...

mana?

0 comments
mana hilangnya card readerku? nak update blog ni...hu hu

Monday, September 29, 2008

Turn Kedahh...

0 comments
Semalam, rumah mak penuh dengan anak-anak dan cucu-cucu. Semuanya ada. Tu je la hari rayanya pasal tahun ni semua anak2 yang dah kawen akan balik Kedah. Rumah mak mentua masing-masing. hu hu. Budak2 seronok sebab dapat main bunga api. Kat rumah sendiri tak leh main sebab tak de kawasan. Kat rumah nenek baru la boleh main. Kak G n Mak Dod will leave KL today. Me n my family will leave KL on Wednesday coz my sayang hubby have to work that raya night until 4 a.m. Nasib la kan...but for me, suka. he he
Aiesya yang teruja

Friday, September 26, 2008

Rabu, Khamis & Jumaat

2 comments
Pagi-pagi lagi dah sibuk siapkan kakak alia yang nak masuk pertandingan nasyid kat sekolah. Boleh tahan manisnya anak dara ibu tu. Sampai-sampai sekolah, punch-in terus ke kelas 3D menyiapkan ahli2 kumpulan kakak. Make-up mujur ada kakak. Ibu tolong pakaikan tudung2 dia orang. Boleh tahan kakak make-upkan dia orang. Boleh menang ke? Pada firasat ibu memang boleh menang. Alia n geng Munajatnya
salah masa keluar sekolah...jem sepanjang jalan. mengambil kesempatan yang ada untuk menanda kertas exam mana yang dapat. English Year2-boleh la tanda macam tu. Cuba kertas penulisan. Musti berasap telinga.
sampai singgah rumah mak dulu. rupanya novel yang kumenangi dah sampai. he he...bertambah koleksi novelku.

sepatutnya semalam (Khamis) kakak masuk pertandingan bercerita kisah-kisah nabi. Tapi disebabkan kakak tak sempat hafal keseluruhan cerita, maka ibu kata tak payah masuk la kakak ya.

Petang lepas lawat anak Hannan yang lemas dalam kolam, bersiap ke OCM untuk meeting yang membuang masa. Dah la tahan teksi semuanya tak nak pegi kawasan tu...akhirnya bawa juga WKY, meredah jalan ke OCM. Lewat tapi sampai juga la. Meeting yang tak tau apa yang diperkatakan sebab meeting dengan ratusan orang, dalam dewan yang bukannya khusus untuk meeting dan juga sistem audio yang tidak bagus. Ada yang tidur, tak kurang yang bercakap sesama sendiri. Hari ni berbuka di Pavilion ngan Ida. Ha...sampai jugak ke Pavilion tu-tempat orang kaya shoping.

Hari ni( Jumaat), kakak masuk pulak pertandingan busana muslimah. Siapkan kakak awal2 sebab ibu nak kena keluar mengiring budak2 tarian ke Cochrane. Tudung kakak tu baru beli 2 hari yang lepas.
Alia n her classmate-Huda
Hari ni juga diumumkan pemenang. Nasyid- sah kumpulan kakak juara. Busana kakak dapat tempat kedua, satu tempat di belakang Qaisara. Tahniah Sara. Tak sia-sia cikgu betulkan tudung awak pagi tadi. he he..

Tuesday, September 23, 2008

Keluar lagi

0 comments
Semalam, sesampainya kat sekolah, ada pulak surat panggilan seminar. Aduh...pasal apa tak bagi tau awal2? Nyampah laa...Dah la minggu lepas 2 hari dah keluar. Dengan perasaan tak best, lepas dah tinggal pesan kat Alia, bergerak keluar ke jabatan. Sampai pukul 8, kereta dah penuh kat tempat parking tu. Terpaksa park kat tengah2 jalan raya atas bukit tu.
Saat-saat membuang masa cikgu-cikgu...

Masuk2, tengok aturcara..laa...mesyuarat agung 4PSM rupanya. Kalau tau tadi, memang tak pegi dah. Dah la 2 jam kena tunggu Timbalan Menteri tu sampai. 2 jam yang sia-sia. Selesai YB Dato berucap dan berbicara, aku mencari ruang untuk melepaskan diri. Masa tu dah pukul 12 dah. Nak kena tunggu YB selesai sidang akhbar baru boleh mula mesyuarat. Nak habis pukul berapa nih? Aku keluar dewan, tengok kereta....ada ruang untuk melepaskan diri, maka aku pun chow. Sampai sekolah dalam kul 1 pasal jem. Biasa la...tu time Bukit Nanas tengah jem. huh...habis masa macam tu je. Padahal semalamnya dah rancang nak buat itu ini kat sekolah. Siap dah bawak laptop dah. Hari Khamis ni nak kena kuar lagi nih.

baju anak-anak

3 comments
hmm..sama ada disebabkan kuasa membeli yang besar atau memang seronok beli baju budak2 tu, bulan ni banyak betul baju yang kubelikan untuk mereka. Tak kira la kat bundle ke, kat pasaraya mahupun kat jualan gudang. Semalam sempat singgah jualan gudang kat Taman Shamelin. Haa...melayang lagi duitku. Baju yang paling senang cari ialah baju2 saiz Aiesya. Kakak Alia susah sket pasal perutnya yang b*****. Abang,...pun susah. Especially nak cari seluar untuk dia. Saiz budak2 dah tak muat. Saiz orang tua nak kena ubahsuai pulak. Baby? senang la nak carik. Tunggu la dah besar cam abang nanti. he he

Sebahagian baju2 yang dibeli untuk anak-anak daraku
Kakak nak sangat sweater...semalam kat jualan gudang jumpa..beli untuk kakak, kena beli gak untuk adik
Baju untuk abang. Ada lagi T-shirt beli untuk abang tapi tak amik gambarnyaBaju raya Zhaim. Satu beli ngan Kak Shila satu lagi Ateh bagi.
Ni lagi overall beli untuk Zhaim, Kakak Aiesya n Nurin. Jenama Osh Kosh. Bundle je ni. Belajar sesuatu yang baru. Label pink atau tulisan benang pink untuk girl, label biru atau tulisan benang biru untuk boy. Ahaks...baru nak tau. Maklum la. Sebelum ni mana pakai yang branded...kah2. Yang ni pun bundle. Kalau tak, tak rasa laa budak2 tu.

Sunday, September 21, 2008

Rahsia Mengerat KUKU

0 comments
Sambungan...

RASULULLAHS.A.W BERSABDA: YANG ERTINYA: Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit

* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

Majlis Berbuka Puasa

0 comments
Antara yang hadir

Hari ni ke Nelayan Titiwangsa, berbuka bersama-sama x-student DSK. Ramai juga yang muncul dengan wajah dewasa masing-masing. Yang dah jadi ayah orang pun ada. Yang nak jadi pengantin pun ada. Yang dah berdua, namun masih ramai lagi yang sedang mencari dan menanti.

Berbuka di Nelayan,.tak berbaloi. Memang la kategori murah tapi ramai sangat orang. Fully booked la tempat tu hari ni. Ramai sangat so tak best nak ulang-alik amik makanan. Masa nak balik tadi pun masih ada yang beratur menunggu sate dibakar. Hu hu. Betul la kata Kak Nah - Tak sedap! Sian abang. Nak makan ketam tapi dapat kaki kaki ketam je. Yang lain dah habis.

Tahun depan kita buat tempat lain la ek. Kat Haslam rasanya lebih selesa. Kan Shima? Qin? More pictures kat friendster n facebook ya.

Saturday, September 20, 2008

Kepada WANITA CANTIK...

0 comments
Seorang anak laki-laki kecil bertanya

kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?"

"Karena aku seorang wanita", kata
sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak laki-laki itu bertanya
kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa
alasan?"

"Semua
wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh
ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu
tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita
menangis.

Akhirnya
ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Tuhan berkata:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh"

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan
ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu "

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk diteteskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila saja ianya diperlukan."

"Kau tahu:

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang dia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya - tempat dimana cinta itu ada."

Perihal KUKU

4 comments
Orang kita ramai juga yang suka simpan kuku panjang. Tak kira la lelaki atau perempuan. Tapi selalunya perempuan la suka simpan kuku panjang ni. Kat sekolah tu pun, sebab jarang periksa kuku murid, bila sesekali periksa, tu dia....ada yang saja simpan kuku panjang. Cantik pulak tu dibentuk. Haa...cikgu2, selalu2 la jeling kuku anak2 murid tu. Yang penting, sebelum tegur, make sure ours pendek. Kalau panjang jangan ditegur. Potong dulu. Kang depa bantai kita balik. Budak2 sekarang ni lain sket.

Ini dia fakta mengenai kuku.

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.

Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia jugabukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.


Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.
Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Renung-renungkan dan selamat beramal.
:)

Friday, September 19, 2008

KELUAR

3 comments
2 hari dah kena keluar sekolah. Bengkel n meeting. Bengkel tu benda yang tetiap tahun aku pegi. Anta data. Nama je bengkel...tapi anta data je sebenarnya. Kalau tak de masalah, sejam je dah boleh chow dah. Tapi biasanya tetiap tahun, aku pegi untuk buat kebajikan. Sure ada PT lain yang dalam kesusahan. Last year Lee Rubber...tahun ni Convent 2. He he. Sementara menanti giliran, sempat juga buat skima jawapan. Alamak...banyak la pulak salah...mujur Ida ada ada


Semalam, keluar meeting tak yang tak dijangka. Ape la pulak kena mengena aku ngan integrasi tu. Anyway,...dah ada nama atas surat panggilan, maka pegi lah kami ( me n rohaida ) ke SMK Bukit Bandaraya. Nak pegi ngan kete tak berani pasai dua-dua tak tau jalan. So kami naik je teksi. Tak pa...nanti buleh claim. Mesyuarat ni pun tak lama. Pukul 10 dah boleh chow. Alang-alang dah dekat Mid Valley n kebetulan aku pun tak pernah sampai sana, maka kami singgah. Dekat je ngan sekolah tu. Ha ha...penat juga kaki meronda kawasan yang besar tu. Dah la tak leh minum.

ni dia hiasan hari raya kat dalam mid valley tu

Balik, teksi tak mau naik sampai atas pasal sudah jem ma masa tu...para ibu bapa sudah berduyun-duyun nak naik bukit amik anak masing-masing. So terpaksa la kami menapak. menapak lagi cepat sampai...kalau tunggu dalam teksi tu lagi lambat sampai.


on the way balik..beborak sakan ngan uncle yang peramah

Uncle yang peramah tu kata,... "di dunia ni, kalau tak ada perempuan aa...rugi o semua yang meniaga". Ha ha..kami gelak, pastu kami sokong dia. Lagi syok dia mengata perempuan. Dia kata lagi, "perempuan kalau tak makan pun tak pe asal dapat shoping". Ada lagi la yang dia kata. Kami layan je la. Riuh teksi tu sepanjang perjalanan.

Hamper raya

3 comments
Hamper Raya dari kak Shila untuk semua cikgu2 CBN1 excellent. Thanks Kak Shila.


Adik yang mengacau

8 comments
Kakak n abang tak leh harap semalam. Melangok tengok TV. Tak pun main komputer. Ibu nak masak, adik pulak asyik cari ibu. So...apa yang ibu buat? Masukkan adik dalam tempat yang adik tak pernah masuk. Diam la dia kat situ..sempat la ibu buat apa yang patut. He he.




Wednesday, September 17, 2008

Happy Birthday Sayang

2 comments
Anak ibu dah genap usianya setahun hari ni. Heppi Besday sayang ibu. Moga membesar dengan sihat, menjadi orang yang berguna dunia dan akhirat. Memacam lagi la yang ibu harapkan... hmm..adik demam la sekarang. Demam nak sambut besday ek? ke nak jalan?
Zhaim hari ni:
1. Dah ada 3 batang gigi yang sedang tumbuh membesar. 2 gigi bawah (depan) dan sebatang gigi kapak (atas). Haa...lepas ni dah boleh start gigit kakak atau abang yang menyakat Zhaim.
2. Perkataan yang Zhaim boleh sebut so far.... KA KAK. tu je la. Kalau ajar yang lain, tu jugak yang disebutnya.
3. Dah mula lepas tangan sikit-sikit. Jalan? lambat sket dia ni. Yang lain, masuk setahun je dah jalan. Tak pe...tak penat ibu nak kena kutip Zhaim sana sini. He he
4. Berat ? Last timbang bila ek? last month ke atau last 2 month. 9 kilo. Skrg? tak tau. mungkin dah 10 kilo.
5. Dah kurang bejaga malam...maknanya anak ibu memang dah makin besar. Lepas ni ibu dah boleh berada di zon yang agak selesa dengan tidur yang lebih berkualiti. Harapnya la..
6. Tak berapa suka makan bubur. Nak bantai makanan yang kita makan. Hmm..kalau tak tecekik tak pe la.

Tuesday, September 16, 2008

Streamyx

1 comments
Lupa nak bagi tau. Lama tak update blog because:

1. Me n my kids kat rumah mak yang tak leh ekses internet. hu hu. kan hubby kat Bangkok for the whole week last week. Tau tak Izyan?

2. My Streamyx buat hal. Ngajuk jugak macam WKY. Lama tinggal, connection pun fail. Baru hari ni ok setelah juruteknik TM datang ke rumah. Haa...lega. Tak leh idup kalau tak surf internet walau sehari. Hu hu.

Jalan-jalan di Jalan Masjid India

3 comments
Saja jalan-jalan buang masa sambil cuci mata. Budak2 pekse UPSR abis awal hari tu, so, jalan la. Banyaknya gerai...baju-baju, tudung, brooch, serunding,...macam2 la. Beli apa? brooch-2(RM10). Tak de yang berkenan.

Barangan kemas tiruan. Murah. Boleh la nak beli untuk anak2 dara tu. Kalau ilang pun tak la ralat sangat..tapi...tak nak la.

Tu dia..jauh lagi perjalanan kaki dan mata nampaknya. Hujungnya masih jauh tuu..

Ramai jugak orang di tengah-tengah panas matahari tu. Shoping punya pasal.

Teringat dulu-dulu ngan ittarian. Hari jumaat, buat rombongan membeli-belah kat area situ ngan Sogo. Tak membeli, sekadar cuci mata pun jadik. Rindu....

Wednesday, September 10, 2008

WKY merajuk

3 comments

7 September 2008 : Ayah berangkat ke Bangkok. Kami hantar sampai KL Central. Tak masuk pun. Hantar kat luar je pasal payah nak park kete. Maka kami yang tinggal terpaksalah juga berkemas pindah ke rumah nenek.

Alasannya :

  1. Ibu pagi-pagi buta dah nak kena bertolak ke sekolah. Sekolah Zhaim bukak pukul 7.30. So, minta ehsan Ateh tolong hantar Zhaim setiap pagi.
  2. Sekolah cuti(sempena UPSR), Alia sure kena duduk ngan nenek. Alang-alang tu, semua tinggal kat umah nenek. Senang.

Ibu guna kete ayah pegi sekolah. Masa ayah tak de ni la nak pakai kete baru. He he…

Semalam nak pakai balik kete ijau tu. Sian dia tak begerak-gerak dari tempat parkirnya tu. Rupa-rupanya dia merajuk. Buat perangai. Habis punggah barang dari WRD ke WKY, terus pegi amik Zhaim. Elok je ibu sampai depan rumah nenek dari amik Zhaim tu, ibu turun nak buka pagar. Rasa tak sedap ati ….hah…..pintu kereta tak boleh buka dari luar walaupun pintu tu tak lock pun dari dalam. Central lock dia jem laa. Huwaaa….

Kelam kabut ibu dibuatnya. Mana tak…Zhaim ada kat dalam kete. Terperangkap dalam kete. Mujur la dia tengah kenyang…tak menangis la dia. Aircond pun hidup masa tu. Habis barang dalam bag ibu dia selongkar. Ok la tu. At least ada benda dia nak main.

Tak tau nak buat apa, ibu call si Ah Meng si toke bengkel kat umah tu, suh dia datang. Ayah Chik cungkil pintu kete tu pun tak dapat bukak. Setelah setengah jam, akhirnya pintu tu terbuka la juga. Ha..lega. Alhamdulillah. Akhirnya, hasrat nak naik kete ijau tak Berjaya pasal kena anto bengkel. Guna kete ayah la juga nampaknya. Mujur gak ada 2 kete. Hu hu.

Monday, September 08, 2008

BANGKOK

5 comments
semalam (7 sept), BANGKOK menerima kehadiran ayah. kami akan ditinggalkan di bumi MALAYSIA seminggu lamanya. terpaksalah kami membawa diri balik kampung....Kg. Pandan je. he he