Sunday, March 29, 2009

earth hour

3 comments

masa earth hour tu, yang paling excited ialah alia. Dia....tepat pukul 8.30 ditutupnya semua lampu. gaduh la pulak ngan ayah dia pasal kita orang tak siap lagi..tak kan nak besiap tetengah gelap tu kan. si zhaim dah bertempiaran lari...takut dalam gelap. he he
we all turun carik makan..konon menyokong earth hour...sah la umah kami gelap. kat luar tu..tak de la ramai mana yang tutup lampu. sepanjang perjalanan pusing-pusing sebelum singgah kedai, kami menyaksikan, mana yang tutup lampu n semua yang boleh ditutp akan berkumpul di luar rumah. mana yang kumpul kat kedai makan, memang la tak bergelap. he he ( kita orang la tu). ada gak yang duduk luar rumah sambil bukak laptop. aku pun kalo dok kat umah, tu la keje aku..bergelap sambil ngadap laptop. wa ha ha ha
ada dua buah bangunan kat ampang hilir yang bergelap keseluruhannya. bangunan kondo ampang hilir. he he...tu kondo yang memang tak de orang duduk daa...satu tu memang tak de penghuni n satu lagi bangunan yang terbengkalai pembinaannya....ha ha...ihiks.

Sunday, March 22, 2009

Pokok berbuahkan perempuan

1 comments
Pokok berbuahkan perempuan di Thailand. Nak makan?

Saturday, March 21, 2009

0 comments
The following list will give you sixty uses of salt, many of which you probably didn't realize:-

1. If you drop a whole egg on the floor, pour salt all over the egg, let it sit for awhile, then use dustpan, the egg will come right up, without all that mess. Contributed by Ms. Jerry McGinnis.

2. Soak stained hankies in salt water before washing.

3. Sprinkle salt on your shelves to keep ants away.

4. Soak fish in salt water before decaling; the scales will come off easier.

5. Put a few grains of rice in your saltshaker for easier pouring.

6. Add salt to green salads to prevent wilting.

7. Test the freshness of eggs in a cup of salt water; fresh eggs sink;bad ones float.

8. Add a little salt to your boiling water when cooking eggs; a cracked egg will stay in its shell this way.

9. A tiny pinch of salt with egg whites makes them beat up fluffier.

10. Soak wrinkled apples in a mildly salted water solution to perk them up.

11. Rub salt on your pancake griddle and your flapjacks won't stick.

12. Soak toothbrushes in salt water before you first use them; they will last longer.

13. Use salt to clean your discolored coffee pot.

14. Mix salt with turpentine to whiten you bathtub and toilet bowl.

15. Soak your nuts in salt brine overnight and they will crack out of their shells whole. Just tap the end of the shell with a hammer to break it open easily.

16. Boil clothes pins in salt water before using them and they will last longer.

17. Clean brass, copper and pewter with paste made of salt and vinegar, thickened with flour

18. Add a little salt to the water your cut flowers will stand in for a longer life.

19. Pour a mound of salt on an ink spot on your carpet; let the salt soak up the stain.

20. Clean your iron by rubbing some salt on the damp cloth on the ironing surface.

21. Adding a little salt to the water when cooking foods in a double boiler will make the food cook faster.

22. Use a mixture of salt and lemon juice to clean piano keys.

23. To fill plaster holes in your walls, use equal parts of salt and starch, with just enough water to make stiff putty.

24. Rinse a sore eye with a little salt water.

25. Mildly salted water makes an effective mouthwash. Use it hot for a sore throat gargle.

26. Dry salt sprinkled on your toothbrush makes a good tooth polisher.

27. Use salt for killing weeds in your lawn.

28. Eliminate excess suds with a sprinkle of salt.

29. A dash of salt in warm milk makes a more relaxing beverage.

30. Before using new glasses, soak them in warm salty water for a while.

31. A dash of salt enhances the taste of tea.

32. Salt improves the taste of cooking apples.

33. Soak your clothesline in salt water to prevent your clothes from freezing to the line; likewise, use salt in your final rinse to prevent the clothes from freezing.

34. Rub any wicker furniture you may have with salt water to prevent yellowing.

35. Freshen sponges by soaking them in salt water.

36. Add raw potatoes to stews and soups that are too salty.

37. Soak enamel pans in salt water overnight and boil salt water in them next day to remove burned-on stains.

38. Clean your greens in salt water for easier removal of dirt.

39. Gelatin sets more quickly when a dash of salt is added.

40. Fruits put in mildly salted water after peeling will not discolor.

41. Fabric colors hold fast in salty water wash.

42. Milk stays fresh longer when a little salt is added.

43. Use equal parts of salt and soda for brushing your teeth.

44. Sprinkle salt in your oven before scrubbing clean.

45. Soaked discolored glass in a salt and vinegar solution to remove stains.

46. Clean greasy pans with a paper towel and salt.

47. Salty water boils faster when cooking eggs.

48. Add a pinch of salt to whipping cream to make it whip more quickly.

49. Sprinkle salt in milk-scorched pans to remove odour.

50. A dash of salt improves the taste of coffee.

51. Boil mismatched hose in salty water and they will come out matched.

52. Salt and soda will sweeten the odor of your refrigerator.

53. Cover wine-stained fabric with salt; rinse in cool water later..

54. Remove offensive odours from stove with salt and cinnamon.

55. A pinch of salt improves the flavor of cocoa.

56. To remove grease stains in clothing, mix one part salt to four parts alcohol.

57. Salt and lemon juice removes mildew.

58. Sprinkle salt between sidewalk bricks where you don't want grass growing.

59. Polish your old kerosene lamp with salt for a brighter look. Remove odors from sink drainpipes with a strong, hot solution of salt water.

60. If a pie bubbles over in your oven, put a handful of salt on top of the spilled juice. The mess won't smell and will bake into a dry, light crust which will wipe off easily when the oven has cooled.

Wednesday, March 18, 2009

hasil ceramic

5 comments
hasil bulan feb..bulan yang pendek tapi alhamdulillahhh
hasil bulan mac yang belum selesai lagi bulannya ni...alhamdulillahhhhhhhh

hasil ceramic, semalam dapat ke cameron. he he...cik abang tolong booked, yang bayo...toke. wa ka ka.

dengan ceramic juga, laptop ini kumiliki walaupun tak mahal mana. ok laa...asal leh online ngan buat keje. ha ha ha.
dengan duit ceramic ni jugak, ari tu leh belanja makan besar sempena ari jadi mak. kongsi untung lela n my untung untuk bayo rege sampai 300 hengget tu. alhamdulillahhh...kenyanggg.

dengan duit ceramic juga, daftarkan adik2 masuk ceramic. ha ha...depa kaya, makcik pun kaya. senang ati makcik. he he he he

citer pasal cameron pulak. memang plan nak bawak budak2 jalan, tapi tak tau kat mana. malam Selasa baru cik abang surfe internet. esok paginya, terus tepon tanya kosong n terus kami bekemas, n terus jalan. ha ha...
zhaim yang teruja masa sampai...

akhirnya sampai kami kat sana. jauhnya perjalanan...ingatkan macam pi genting je. tu yang asyik dok tersilap sebut genting...gentingg...ha ha

Ni la tempat tinggal kami..Country Lodge. 40% diskaun

budak2 punya la happy..zhaim pun...seronok tengok derang tegedik2 seronok. ibu pun, walau nak pekse, sronok sama.
kat sana, kami pegi...pasar malam, petik strawberi, masuk ladang teh. tu je la...apa lagi kannn?
kakak yang teruja di pasar malam tuu...hu hu
ni malam tadi dok study...sampai 1 pagi...geram nya ngan soklan yang merapu...rasa tak mo amek pekse la pulak. sah tak lulus cemerlang
kat luar strawberry park...sebelum pegi memetik..


gambar-gambar di dalam strawberry park...jenuh kami memanjat bukit. masuk free tapi musti beli. 1/2 kg 20 hengget. saujana mata memandang.....ni kat kebun teh yang begitu curam. jenuh gak memanjat bukit...lenguh terasa kakiku..hu hu

next plan : hasrat ati nak bawak mak, adik-adik semua sekali pegi bercuti. n one more...nak pegi vacation lagi..tempat lain pulak. kalo boleh...over the sea. aminn..

kak ave, cikgu amin, masel...jom lerr ceramic. he he. ngan ann tak sempat citer lg. nanti ek

Thursday, March 12, 2009

meeting

2 comments
meeting yang baru ni, memperlihatkan sesuatu.

luahan ketidakpuasan hati dan kesedihan. memang nampak sangat-sangat tak puas hati. dan memang patut tak puas hatii...he he

sukan...bila berbicara pasal sukan CBN1, memang segalanya jadi lain. sangat lain. macam mana nak kata ek? bukan setakat gila-gila, tapi memang gilerrr. kenapa? sebab biarpun dah habis sukan, sebulan dua lepas tu masih lagi ada cakap2 pasal sukan. he he. cikgu2 tukar rumah sukan? kalau masih dengan team yang sama, rumah lain, ok kot..ha ha. tapi hijau tetap di hati..kebetulan my fv color.

Hmm....blog sekolah pulak. Apa jadi ya ngan boleh sekolah kalo pengasas dia keluar sekolah? pernah jugak terpikir. yang dia orang pulak, sibuk dok komplen itu ini padahal dia orang tak tau...

1) blog tu wujud tanpa arahan pihak atasan. inisiatif pengasasnya sendiri dan juga rakan kongsinya yang dah keluar sekolah.
2) update blog-diluar waktu sekolah, biasanya di malam hari,..juga inisiatif pengasasnya sendiri.
3) gambar-gambar-inisiatif pengasasnya juga dan kebanyakan info juga inisiatif pengasasnya nak update. kalo harap wartawan lain bagi info, memang tak de la. mungkin ada tapi lambattt.

tapi ye la. mana derang tau kan...kalau la pengasasnya yang tinggal sorang tu pindah sekolah...ha ha. jahat...jahat...jahat

Sunday, March 08, 2009

Sabtu

3 comments
Dah lama tak cuti hari Sabtu. Dah banyak kali Sabtu dah ni. Tapi tak pe...kerja. Tak de masalah. Selagi boleh memvolunteerkan diri, dan ada orang jaga Zhaim...Hari ni hari mereka, kita tolong la kan...
Yesterday we ( me, zharif, alia n aiesya ) went to Desa Waterpark attending family day for Persatuan Pandu Puteri. Me n Aini bukannya cikgu Tunas Putri tapi dengan relanya pegi. Saja bawak budak2 jalan2. Aini bawak Aniq dia.

Abang n Aniq, penyeri bas yang kesemuanya pompuan

Ok la...puas ati la sebab budak2 seronok giler main air. Ujan pun diteruskan juga main sampai ujan pun merajuk...terus berenti sebab tengok budak2 tak heran nak melarikan diri punn..he he


Me n Aini sempat jugak la membasahkan diri. Budak2 tu memang dah tak leh nak monitor dah pasal dah bertaburan dengan orang yang punya la ramai. Ye la...budak2 sek menengah pun ada. Yang tak bagusnya, penerangan pun tak bagi kat kita orang pasal apa2 yang nak dibuat. Game air hanya untuk sek. menengah. Tapi tak pe la kot...budak2 lagi seronok dapat bebas main air.

Posing ngan badut

Tengok...betapa puas hatinya dapat datang

Yang tak bestnya, kena tunggu CBN2 masa nak pegi dan masa nak balik. Kita orang dah dalam bas, derang tak muncul lagi. Time pegi ok la lagii...time nak balik, memang berasap dibuatnya. Tunggu derang je dah lebih setengah jam. Uncle bas kita orang n derang, anak n bapak.


"Father i tak tau jalan la cikgu", si anak tu bagi penerangan when we asked nape tak leh jalan lagi. Dah la jalan ke Dataran Merdeka tu tutup sebab demonstrasi....aduss...sampai sekolah pun dah 4.30 instead of 3.30. Tunggu semua budak2 balik, dalam 5.30 jugak baru keluar dari kawasan sekolah. Budak2 yang keletihan, awal-awal lagi dah pengsan. Hmm...Sabtu depan ada aktiviti lagi ke?


Aiesya turut memakai baju koko...ada suara kedengaran masa kat perhimpunan..keciknyaa. he he

Wednesday, March 04, 2009

Hari ini

4 comments
Pagi ni, sampai je belek buku nak tengok apa nak ajar. Si Ida ajak pegi makan. Memandangkan ramai cikgu tak de, n pastinya relif banyak, so kami pun pi la makan.

Tetengah makan, datang la sorang budak. Memula dia kata, "hi cikgu". Cikgu pun balas la balik hi sambil senyum. Tetiba dia datang peluk. He he...teperanjat gila makcik. Sambil peluk dia kata, " saya saaaayang cikgu". Wah...what a surprise. Berani sungguh itu budak mengekspres feeling dia. Pastu mak dia datang.

Mak dia kata," oo...ni la cikgu yang selalu disebut-sebut. Nak tido malam pun dok sebut cikgu rosliza, cikgu rosliza, sampai ayah dia pun mushkil cikgu yang mana satu."

He he....cikgu ni tak ajo pun budak tu a.k.a tak ajo budak derjah 1. Kita orang berkenalan masa training sukaneka rumah ijau laa..Biasa la...kita suka pegang, sentuh2 budak2 tu. Sentuhan itu rupanya menyebabkan orang sayang. Waaa ka ka ka ka ka.

Apa-apa pun, semuanya akan terpahat dalam memori.

Monday, March 02, 2009

Sukan CBN 09

5 comments


SMS from mdm Mei yang kuterima:

"Thks 4 everything..No matter what, we enjoyed ourselves & each others company..I had a gd time..
TQ 2 u & all our teachers. It was a job well done!! Bravo!!"
Sukarnya menjadi Ketua kepada kumpulan yang selalunya di tempat terakhir. Usaha keras diperlukan dan rasanya kami sudah berusaha dengan sehabis kudrat, namun 4 itu masih menjadi milik kami. Dan kerana itu, matlamatku tidak tercapai dan rasa sedih yang begitu menguasai diikuti dengan deraian air mata.

Tanya Athirah, "Kenapa cikgu menangis? Tahun lepas kita orang dapat no 3 cikgu tak menangis pun".
Kakak juga hairan kenapa ibu menangis. Katanya,"kenapa ibu menangis? Kan gymnaestrada menang nombor 2".
Kenapa menangis? sebenarnya geram, marah, kecewa..Tahun lepas, semuanya dalam jangkaan. Tahun ini, harapan begitu cerah namun keputusan hakim mengecewakan ditambah lagi dengan ketidakadilan yang kami rasakan.
Hendaknya begitu begini, kami turutkan namun tidak juga yang menentukan begitu begini itu mengotakan katanya. Itu yang paling mengecewakan. Yang tidak perlu berpenat lelah dan berpanas juga yang untung.
Apa pun, segalanya sudah berakhir. Parents rumah Hijau dah merajuk. Tahun depan mungkin mereka sudah tidak akan mahu bersungguh. Kata mereka, " biarlah dapat no 4 pun. kita orang sudah tidak kisah lagi". Tidak menyalahkan mereka. Kasihan mereka...setiap Sabtu berkumpul, malah Ahad juga ke sekolah. Baju anak2 perlu dijahit sendiri. Pengorbanan yang besar. Aku merasakannya kerana aku juga perlu menjahit. Penat yang tak terkata.

Macam mana pun, TQ to all. Ann( sorry ann, dek kerana memikirkan rumah hijau, Kak Za tak buat yang bagus untuk sukaneka 3N), Aini (tq atas sumbangan kewangan n masa anda), Lin, Anira, Bariah, Kak Ita yang sponsor skirt, Mr Rooney dengan T.shirt, Ms Rose yang sabar dengan budak2 gymnaestrada, Maam Mei yang begitu supportive. Tq Maam. tq so much. Tak lupa pada En. Din dan Kak Reen yang pecah kepala memikirkan pasal khemah. Tq pada semua parents yang membantu. U all memang fantastic.

Tahniah kepada kumpulan gymnaestrada yang memperbaiki kedudukan dengan memperoleh tempat kedua.

Tahun ini kita tidak dapat mengekalkan kejuaraan namun tempat kedua juga membanggakan. Tahniah.

Khemah juga memperbaiki kedudukan dari tempat keempat ke tempat ketiga, tanpa markah effort.

Sunday, March 01, 2009

Jawab tag shimah

5 comments
sebab tak mo lagi nak citer pasal sukan, maka jawab dulu tag shimah ni.

1. WAS YOUR FIRST PREGANCY PLANNED?
bunting pelamin...

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
haiya....mengong punya soklan

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
of course ler suker...pasal dah memang mau kan...cuba sekarang ni...aww..tak suke..tak suke..

4. HOW OLD WERE YOU?
23

5. HOW DID YOU FIND OUT THAT YOU WERE PREGNANT?
gi klinik kesihatan kat UUM tu.

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
of course my hubby

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Nak..memang excited. Kalo boleh nak lelaki yang first ni.

8. DUE DATE?
02.07.98

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
07.07.98 (maulidurrasul masa tu. ahaks...sebab tu agaknya zharif ni dia alim sket. he he)

10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.25kg

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Memang ada. Kekadang sampai sarapan sambil tutup mata atas katil pasal kalo bukak mata, terrpusing-pusing dunia sekelilingku. Lepas makan, berlari2 pulak mengeluarkan isi perut. he he

12. WHAT DID YOU CRAVE?
Tak ingat la apa yang kuidamkan. Ada gak terasa nak makan pizza hut tapi masa tu pizza mana ada kat Kedah so, sanggup balik KL sengsorang ngan bas. Mee kari mak...ni pun balik jugak sengsorang ngan bas. Cik abang keje daaa..Demi makan,sanggup je balik sorang.

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Bau badan cik abang. Dah la kena naik motor ngan dia pasal masa tu mana ada kete lagii. Bau-bauan yang lain pun sama.

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Boy as xpected.

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
No..no...memang nak lelaki. Tapi kalo pompuan pun, tak per...tak kan nak buang pulak kan?

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
banyak juga pasal cik abang suka no melayan selera makan kami. he he...kami la belomba2 makan. Rasanya dalam 25kg gak naik. ha ha

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Ni soklan apa ha? tak paham. Mandikan baby ke? I memang mandikan semua baby i.

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
entah la. soklan atas tu entah betulentah tidak jawapannya..cam mana nak jawab soklan ni?

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alaa...selalunya kencing kotor. Lain2 tak de.

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pusat Bersalin Muslimah,Permatang Pauh, Pulau Pinang.

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
Kejap jer. Dalam sejam sebabnya, pukul 9 malam masa makan tu dah rasa sakit2 tu tapi abah mentuaku kata...tak pe. makan..makan..Dah masuk tido, memang sakit tu macam nak bersalin ler...kejap ada kejap tak de. Tapi ku tahan pasal nak tunggu kuar tanda. Sampai ke pagi aku dok tegolek2 sengsorang menahan sakit. Cik abang tu boleh jaga pastu tido balik. Pagi, dalam 5.30 baru bergerak ke sepital,.. tu pun sebab pak mentuaku heran nape la aku tak kejut depa nak pegi sepital. Kwang kwang kwang...

Rupanya aku ni jenis tak turun tanda. ha ha ha

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My pak mentua.

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
My hubby. Yang lain tak dibenarkan masuk. Dr of course la ada ngan misi misinya tu.

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Normal. Dipecahkan ketuban dan masukkan air. Sakitnya sepanjang masa. Tak de pun berenti rehat sakitnya tu. Mujur jugak cepat Zharif kuar.

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Tak dek. Lupa nak telan salindah masadah sakit tu. Tak ingat langsung.

26. WHAT DID YOU NAME AFTER HIM/HER?
Muhammad Zharif

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
Bulan Julai ni 11 tahun..hu hu..dah besar dah anakku.

Haaa...masa tag orang... Sape nak tag? - Musti jawab tau!
1. Kak Ave
2. Syima MZ
3. Masel
4. Nor
5. Pidah
6. Ita x-ittar
7. Catwoman
8. Cikgu LIn-Haslina