Saturday, August 30, 2008

Aku Sudah Menang

0 comments
Email dan gambar yang dihantar untuk peraduan "aku dan bukuku" sudah dipilih sebagai salah seorang pemenang mingguan. Yahuu....dapat la free novel baru sebijik. Tak sia-sia aiesya posing. Bertambah koleksi novelku. Best!

bukti di (copy n paste la link tu ):-

http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/aku&bukuku/default6.html

Minggu BZ dah selesai

0 comments
sepanjang minggu ni sibuk melatih puteri2 kecik menari dan menyanyi. jenuh juga melayan dia orang ni. tapi bila dah selesai, ...lega. malam 28hb tu, sibuk siapkan bunga2an untuk dipakai di kepala budak2 tu. memula touch up kakak punya folio.
dah siap folio, siapkan bunga pulak. esok nak pakai.

dah siap bunga, siapkan pulak power point untuk meeting cikgu2. tu pun tak siap sebab dah pukul 1. esok curi2 masa buat. he he....

ni la benda yang disiapkan. analisa ujian bulanan 2.

majlis di ambang merdeka berlangsung dengan meriahnya. sambutan tahun ni lain sikit. pandai haslina menyusun atur. Tahniah la buat Lin. tuan-tuan puteri yang kita latih pun menari dengan baiknya.puteri2 ulik mayang sedang menari.

puteri-puteri joget lodeh mak lodeh sedang bersedia

selesai acara, ada acara potong kek.

kek seberat 6 kg disedekahkan oleh kak shila.

sedang semua orang sibuk potong dan makan kek, aku bertungkus lumus siapkan power point. hu hu.

SELAMAT HARI JADI (30 Ogos)to MAK MENTUAKU Hajjah Zainab Ayob

Friday, August 22, 2008

Surat yang menyentuh hati

4 comments
Aku sangat-sangat suka baca blog orang lain. Mencari dan mempelajari sesuatu yang baru. Hari ini sedang melayari internet, ku temui surat yang amat-amat menyentuh hati ini.

Mak....

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. ......
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. ..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Thursday, August 21, 2008

Cosmo's World Theme Park

3 comments
Cuti ini cadangnya nak bawak budak2 tido hotel, mandi kolam ngan mandi laut. Tak dapat nampaknya pasal dah lambat. hotel dah penuh. so we decided to bring them to Cosmo's World, Time Square. Jadi la kan. So semalam, dari pukul 10 lebih sampai dekat pukul 6, melayan budak2 main kat sana. Budak-budak tu enjoy nampaknya. ibu dapat gak tumpang sekaki naik benda2 kat dalam tu. ayah tumpang tengok je la. Teringin gak nak naik adult ride tapi kerana kena melayan si aiesya, maka tak dapek la nak naik. Tak ngape. dua tiga tahun lagi, kita pegi lagi. last pegi 4 tahun lepas. masa tu aiesya kecik lagi. Harap abang, kakak ngan aiesya berpuas hati. Adik kecik kena tinggal. Huhu. sian adik.


Adblock

Sunday, August 17, 2008

Baby

3 comments
Hari ni Zhaim dah mencapai usia 11 bulan. Hmm...cepat betul masa berlalu. Bulan depan dah nak setahun. Bejalan tak de tanda lagi. Gigi...ada la nampak putih kat gusi tu. Air kat mulut tu pun asyik dok meleleh. Gatal gusi gamaknya tu.

Tahniah untuk Kak Monie yang dapat baby perempuan kedua. Akhirnya hasrat untuk menambah baby girl tercapai jua. Tahniah ya kak. Dah 6 orang dah la tentera akak.



Tahniah juga untuk HE yang dapat anak perempuan kedua. ARISA AMANI. Putih melepak Arisa. Maklum laa..lahir pun kat Jepun. Lahirnya pada tanggal 13 Ogos 2008 di Klinik Yoshida. Jangan lupa bila balik sini, daftar ngan kedutaan. Kang susah pulak dia nak sekolah.

Kak Zura menanti masa. Juga Lin Mulan. Kak Zura harap lelaki pasal dah 4 pompuan. Lin harap pompuan pasal dah ada lelaki. Moga harapan you all semua tercapai.

Kami :- nak tutup kedai dah.

Saturday, August 16, 2008

TAG

8 comments
Being tag by Ita alias

Hmm...apa nak tulis ya?

1. Kapal terbang...naik kapal terbang ni pertama kalinya masa pegi Vietnam dulu (delegasi UUM). HE tak pegi ek masa tu. Masa tu, dapat naik 4 kali, turun pun 4 kali sebab transit on the way pegi dan balik. Ha..ha..kira banyak kali la naik kapal terbang kan. Lepas tu pegi BTN kat Langkawi sekali ngan Masel & the gang. Masa tu Alia baru 9 bulan. Balik dari Langkawi, Alia dah tak nak nenen. Dia la yang paling lama nenen. hu hu..bila ek nak naik kapal terbang lagi? nak bawak anak2 pulak. Ayah kata nak bawak pegi Bali hujung tahun ni...tapi tak jadi kot. Entah la.

2. Kalau ada duit yang banyak...hmm. pertama nak buat baru rumah mak tu. pastu nak beli rumah lain. yang ni tinggi sangat la. lagii...nak derma mana-mana yang patut, nak melancong, hmm...lagi...nak pegi buat haji, nak role balik untung tambah lagi duit tu supaya boleh buat kebajikan secara berterusan, InsyaAllah. Apa lagi ek? kalau duit banyak la kan...sekarang yang sikit ni pun memacam nak beli..apatah lagi kalau duit banyak.

3. Aku pantang kalau...orang bertanya pada aku macam polis nak soal siasat penjenayah. Aku bagi tau sampai B, dia tanya sampai Z. Tak suka sebab aku tak suka nak ingat benda-benda yang tak penting. Pada aku la tak penting...tak tau la pada orang lain kan. Disebabkan tak suka nak mengingat, maka aku tak suka bercerita balik pada orang cerita yang ku dengar agar cerita tersebut tidak menjadi cerita dongeng. ha ha. Tapi kalau orang bercerita, aku dengar la..

4. Aku juga pantang kalau...orang tak concentrate pada apa sedang ku bicarakan. Baru je cakap, kejap lagi tanya balik pasal apa-apa yang baru je aku cakap tadi. Hangin betull. Sape yang selalu buat? Tu laa...sape lagi kalau tak cik abang tu. Konon banyak la benda nak pikir kat kepala dia tu kan. Maklum la boss berbadan besar sekarang ni. Makin la tak concentrate dia. Satu lagi, budak2 dalam kelas. Tak kira la kelas mana pun. Musti ada wakil yang perangainya macam tu.

5. Benda yang aku nak beli sekarang...banyak la. Macam-macam...





6. Perkara yang sedang diusahakan ...menurunkan berat badan yang dah terlebih berat ni. Ahaks...payahnya nak turun dengan disiplin diri yang tidak kuat. Dah turun la juga tapi jumlah yang perlu diturunkan jauh lebih banyak lagi daripada jumlah yang dapat dikurangkan. he he...biasa la tu kan.


7. Kalau boleh...nak kembali ke zaman silam. Sure la tak bolehhh...mimpi la kannn...




Nak tag sape lepas ni?
1. aini bahar
2. ave haryati
3. lin mulan
4. ann
5. mr Raja Josetakuya

Sunday, August 03, 2008

durian

4 comments
Membaca blog HE tentang durian, beruntungnya kita kat Malaysia ni. Punyalah banyak durian. Hargapun boleh tahan. Kami sekeluarga memang suka durian ni. Alia ngan ibu kalau lalu tepi durian mesti puji baru durian yang harum tu. Kesian juga dekat dia. asyik bau je...bila nak beli ek? actually bukan tak mo beli, memikirkan kalorinya juga lemak-lemak dibadanku juga familyku yang banyak, maka slow la sket proses nak beli tu. he he

Tadi pegi jalan2 ke Shah Alam. Saja pusing2 habiskan minyak kereta. Singgah tesko shah alam tu. Ingat nak grab drypers kalau ada yang murah...tak de la. Lalu kat tepi mamat-mamat bangla yang tengah mencekah durian. Lalu je dia orang menyapa.

" Durian kak," katanya.

Aku pun berbahasa bahasi sebab nampak durian yang baru dia orang letak tu cantik isinya. "Yang ni nampak sedap," kataku.

"D24 kak. Kucing tidur," jawab mamat tu lagi.

Cik abang menyampuk, " saya nak kuda tidur, tak nak kucing tidur".

Dia tersengih sambil menjawab," kuda tidur tak da, kucing tidur saja ada".

Tanpa disangka, (dengan perlahan juga la) dia(mamat bangla) menambah,
" jahat itu kucing. Tidur dalam durian".

Tergelak kami dibuatnya. Lawak jugak mamat ni. Kah kah kah kah..

pesta buku malaysia

0 comments
Terlepas nampaknya pesta buku kali ni. Tak teringat langsung pasal pesta buku. Hari Jumaat, balik sekolah terus on internet. Itu memang rutinku. Buka web alaf...baru tahu. Kalau sedar awal boleh terus pegi dari sekolah. Sabtu hubby keje. Ahad...sure ramai orang. Tak best sangat jalan dengan anak2 di tempat yang ramai orang. Kang asyik dok carik depa je.

Ada hikmahnya tu...kalau pegi sure banyak duit keluar pasal aku memang suka kumpul buku especially novel. tak pe..masih ada peluang dan masa.

Saturday, August 02, 2008

Hasil join ceramic booster

2 comments
2 keping cek bernilai RM500 setiap satu. Itu yang bulan lepas. Salah satunya telahpun dicashkan. Baru sampai lagi 2 keping. So sekarang dah ada 3 keping. Tak sabar nak tunggu 14 & 18 hb untuk cashkan cek-cek tu. Tak sia-sia join booster ni.

info lanjut, jom ke laman

http://www.jutawanceramic.com/index.php?member=liza_yacob