Thursday, September 14, 2006

Memacam Cerita

1 comments
Lama tak masuk blog. Susah nak singgah CC. Wahai kengkawan, please send me sms to 0172793932 ya. I lost my handphone a few weeks ago. Somebody cut my pocket to get my hp. Still no sama cuma no phone semua ilang la sudah. Aini nanti mesej akak ya. Fathil pun sama ya. Semua la....

Bulan 5 kak Monie dah bersalin begitu juga Maselinawati. Dua-dua dapat baby Boy. Kak Monie anak keempat, Masel anak pertama. Bulan 8 ramai juga yang bersalin. Yusniza juga dapat baby boy(firs baby), Kak Zura CBN dapat baby girl(baby keempat yang kesemuanya girl), Zuraida pun dapat baby boy( first baby). Yang terbaru, Zarina X-CBN teacher juga dapat first baby,...baby boy. Coming soon, Mardiana dan Aini. Dua-dua cikgu CBN. TAHNIAH, TAHNIAH, TAHNIAH. oppss...Aini dah bersalin baby boy ( Muhammad Haziq )beberapa hari sebelum blog ini diupdate. Ramainya baby BOY! . 3 Oktober 2006 Mardiana pula melahirkan baby boynya yang pertama setelah memiliki 2 orang puteri sebelum ini. Tahniah. Dah boleh rehat dah awak. Gambar aini dan mardiana sebelum bersalin.

First time menyambut Hari Guru sebagai guru yang sebenar. Seronok betul. CBN girls ni memang murah dengan hadiah. Banyak betul hadiah bawa balik masa tu.Dah la umah tinggi. Jenuh nak mengangkat naik ke atas tu. Memacam ada........Tudung, brooch, bekas jewellery, bunga tu biasa la, frame, mug,...memacam la. Macam ni rupanya hari guru. Anak pulak sibuk suruh kita belikan cikgu-cikgunya hadiah. Ok la. Carik la kami hadiah yang berpatutan dengan budget yang ada. Bebudak tu asalkan bagi hadiah ok jer.

Second time dinyanyikan lagu happy birthday kat sekolah. Bebudak ni memang sibuk cungkil bila birth date cikgu. Seboleh-bolehnya nak tahu. Hadiah yang tak pernah dapat sebelum ni diberikan oleh Rebecca dan adiknya Stephanie - Pasu dengan pokok buluh diletakkan dalam gel hijau. THANK YOU VERY MUCH dear.

TAHNIAH to one of my mentee masa kat ITTAR, HALIDAWATI IBRAHIM yang telah melangsungkan pernikahannya dengan jejaka pilihan hatinya pada ... tak ingat la pulak. nanti la update lagi.

TAHNIAH buat semua x student yang sekarang dah bergelar student UNITAR yang konvo minggu lepas. Linda and the gang,....TAHNIAH. I wish i was there.

TAHNIAH buat semua nak muridku yang telah berjaya (tempat pertama ) dalam pertandingan nyanyian lagu patriotik sempena sambutan hari kebangsaan peringkat sekolah. Cikgu puas hati la tengok you all punya semangat. Tak sia-sia amik masa BM kita tu. Tak sia-sia juga cikgu pinjam kain pelekat Atuk Akob. Tahniah juga sebab menang tempat kedua pertandingan menghias kelas sempena sambutan yang sama. Habis ink printer cikgu mencetak bendera. Kelas kita memang dicemburui..... he he. Kelas terbersih tu memang kita punyer.

TAKZIAH buat x-student Shahril_1117 yang telah kematian ibu tercinta sehari sebelum bermulanya puasa Ramadhan 2006 akibat penyakit leukimia. Semoga rohnya dicucuri Rahmat.

Pangkor hari ke-4

0 comments
11 Ogos 2006

Beberapa kali terjaga. Pukul 4.00 bangun set alarm. Pukul 6.00 bangun terus mandi. Bersiap dan kemas bag. Turun cepat pegi sarapan. Takut jadi cam selalu-Makanan habis. Lepas makan balik bilik sambung cerita pangkor ngan cuba upload cerita hari ketiga. Tak leh la pulak. Malam tadi pun tak leh. Tu yang tido cepat tu. Kalau boleh agaknya kul 12.00 pun tak tido lagi kami berdua. He he.
TAK SABAR NAK BALIK!

8.00 am

Ke dewan. Ingatkan ada apa-apa la lagi. Rupanya tak de dah. Cuma nak isi borang penilaian ngan copy CS. Alahaii.... . Kul 9.00 dah lepas kuar untuk packing. Sebelum kuar sempat amik no phone Zu, Risha and Gomathi. Cikgu Zu ajak gi depan- nak belikan abangnya baju. Satu baju abang dia, satu seluar jerut dia. Tu kena amik gak tu, dari semalam lagi dia tenung seluar tu. Selesai, balik bilik. Ingatkan doleh upload blog,...tak leh access la pulak internet. Tak pe la. Siapkan dulu cerita. Packing dah lama dah habis. Tunggu masa balik je ni. Kata JU, kul 11 nanti bertolak. Kat depan tu dah ada belonggok bag cikgu-cikgu yang berkobar. Tak pe…ada masa lagi.

10.20 am

Siap dah. Turun la kami hantar kunci dan makan. Makan la jugak makanan tengah hari tu walau pun baru je makan. Dah bayar tu harga makanan tu. He he. Tengah makan, van sampai. Maka berebut la mereka yang selesai makan. Kami pun cecepat juga makan dan lepas makan, kami juga turut berebut tempat dalam van teksi tu. Satu van muat seploh orang jer. Sepanjang perjalanan sempat menjamu mata melihat keindahan pantai. Sampai kat jeti terus naik bot. Lama la jugak dalam bot tu menunggu penuh. Kami ni resah gelisah. Ingat nak cepat sampai je.

12.15 am

Sampai kat jeti. Membayangkan bas dah sampai, kami pun segera la mengheret bag keluar. Hampeh! Bayang bas pun tak dek. Lama juga menunggu. Si Zu ajak gi membeli kat kedai seberang. Jom la. Tengok punya tengok habis gak seploh hengget membeli sotong kering ngan sate untuk anak-anak. Jadik la daripada tak de apa-apa bawak balik. Dekat pukul 1 baru bas sampai. Kami bertolak dalam pukul 1.10 pm. Hishhh....membuang masa betul la. Kalau dari tadi sampai sure boleh sampai awal.

1.10 pm

Bas bertolak. Dalam bas tengok cerita Thailand. Kisah gajah yang diculik dari tuannya untuk dijadikan makanan bagi penggemar daging haiwan liar di Australia. Owner gaah tu terlampau sayang dengan gajah tu sebab dia membesar dengan gajah-gajah tu sampai sanggup pegi Australia carik gajah-gajah dia. Yang dewasa dah mati masa dia jumpa. Tinggal tulang ngan gading je. Nampak benar sedihnya dia. Anak gajah yang namanya Kang tu hidup lagi. Dia punya kung fu memang hebat. Tak yah pakai senjata pun. Habis cerita we all berhenti sat kat Pagoh. Buang apa-apa yang patut. Sesak la jap tandas pompuan. Sambung perjalanan dengan cerita Jet Li pulak. Sempat la call cik abang tapi tak dapat. Terpaksa la on kan juga hand phone yang dah nyawa-nyawa ikan baterinya tu. Kat Rawang ayah call balik. Cerita Jet Li tak sempat habis tengok. Tak pe sebab cerita tu dah tengok dah. Member sebelah daripada mula jalan, sampai la sekarang dok tido je kejenya. Lantak la.

4.40 pm

Sampai. Sementara menunggu cik abang sampai, teman duduk di bangku yang ada. Bukak komputer dan mula sambung cerita Pangkor. Tolong juga jaga barang kengkawan yang ada urusan memasing. Sempat juga berborak dengan satu cikgu tu yang kat Pangkor, tak pernah realize pun kewujudannya walaupun cikgu tu kat sebelah bilik je duduknya. Kelakar la pulak. Dah sampai balik Jalan Duta baru nak kenal. Tak pe. Bila semua kengkawan dah balik, sambung balik cerita Pangkor. Tetengah menaip, WKY3098 sampai. Maka berakhirlah cerita Pangkor. Adios.

Pangkor hari ke-3

0 comments
10 Ogos 2006

6.00 am

Hari ni agak lena tidurnya ( walaupun ada gak beberapa kali terjaga). Orang sebelah terbatuk-batuk. Makan rambutan banyak sangat semalam. Bangun, mandi, solat dan bersiap. Sementara tunggu Zu, bukak computer dan sambung taip soklan pekse.Ayah call. Kebetulan on tepon sebab nak tengok jam. Ayah report kata anak-anak tengah makan sebelum gi sekolah. Ayah kata adik ngigau panggil ibu. Rindu kat ibu la tu. Ibu pun rindu kat adik tau.
Zu nak di dewan makan cepat. Nak carik air panas katanya. Ok la. Kami la antara yang terawal. Dah abis makan balik bilik semula. Zu nak rehat jap. Ikut je la. Maklum la…ibu mengandung. Layannnn.

7.55 am

Aku pun terlena sesambil tengok ASTRO. Bangun-bangun dah 7.55. Kejut si Zu. Mujur juga dia tu senang je bersiap. Aku memang tak bukak tudung pun balik tadi. Amik barang terus ke dewan. Alaa...tak ramai pun lagi. Ramai lagi yang tengah makan. Selamba je dia orang ni. Masuk dewan pun tak buat apa sebab power point dah siap. Buat apa lagi….borak la. Tu pun tak tau apa lagi nak diborakkan. Kalau kaki borak tu lain la citer.

9.00 am

Tukar dewan. Bekumpul semula untuk presentation. Bosan. Bukannya dengar sangat apa yang orang present. Dah la sempit. Bising lak tu kat belakang (tempat berkumpulnya cikgu-cikgu lelaki). JU pun tak terkata dah. Kami tunggu la giliran. Ngantuk pun ada. Zu kat tepi dinding tu dah terlena dah tu. Hmmm. Sampai masa break, semua kuar makan. Kami pun la...tapi tak terus pegi makan. Balik bilik dulu. Buang apa yang patut. Dekat je bilik kami. Balik ke dewan makan, kuih dah nak abis tapi ada lagi la untuk kami. Tak kisah sangat pasal makan memang banyak kali kat sini.

11.00 am

Masuk balik dewan. Dapat duduk kat tepi dinding. Apa lagi, pasang charger laptop…terus bukak. Sesapa nak present, present la. Malas nak dengar sangat, tapi dengar jugak sebenarnya. Ingatkan nak curi-curi buat soklan, tapi dapat lak access internet. He he …wireless. Apa lagi. Cek email. Lama benar tak baca email. Memacam la dapat tengok. Member-member sebelah pun tumpang sama. Ada yang forward gambar-gambar anak-anak Datuk K, gambar sast-saat terakhir arwah Mohsin, gambar ikan duyung. Memacam la lagi. Habis presentation ( kami tak sempat present pun), makan tengah hari. Balik bilik sambung surf internet. Zu kata nak gi shopping tapi dia tido. Senang benar dia terlelap. Letak je kepala terus senyap. Tak de la shopping nampaknya. Aku tak kisah ngan shopping ni. Memang duit pun terhad. Malas sama. Panas!!. Sempat la upload cerita hari 1 dan 2 kat pangkor. Teringat kat shima. Ari tu tepon, tanya bila nak update blog. Dah update dah ha, Baca ya shima. Baca sampai abis tau. So sepetang ni dok mengadap komputer, tengok TV. Tengok la jap lagi kalau rajin, nak gi main air kat pantai.
Tengah sesedap surf internet, si Zu ni bangun la pulak ngajak jalan. Ok la. So dalam kul 4.30 pm kami pun pegi la ke pantai. Jalan kat pantai yang naik airnya tu....habis la basah kain. Dah la pakai baju kurung. Ngan hand bag lagi. Nak buat cam mana. Tu je la yang ada. Malas nak tukar-tukar baju. Menyusahkan je nak bawak pegi balik. Ngan laptop lagi…..pusing-pusing lagi kat depan tu. Jap ke depan, jap ke belakang. Carik skirt labuh untuk kakak. Dah beli untuk kakak, teringat lak abang ngan adik. Last-last beli la gak untuk semua. Marah tak ayah nanti? Dia pesan jangan beli apa-apa. Alaa….dah sampai jejauh ni hah. Beli la. Lagi pun teringat kat anak-anak. Sian bebudak. TAWAKKAL je la.

7.45 pm

Tepon rumah. Tanya khabar anak-anak. Kakak cakap hari ni Sains dapat 100 markah. Alhamdulillah. Kakak cakap tadi dia nangis kat sekolah teringat kat ibu. Abang pun kata rindu sampai rasa nak tepon ibu masa kat sekolah tadi. Alaaa….syahdunya rasa. Ibu pun rindu. Saja ibu buat-buat tak tau. Kang ibu yang nangis kang. Eh! Aini. Ingat tak kat KP Matematik SK Convent Jalan Peel, Puan Norliah tu? Dia ada kat sini tau. Macam tu la jugak muka dia Aini. Lantak la. Tak sabar nak balik. Hmm......malam ni ada BBQ.

8.15 am

Tadi kata mula kul 8.00. Nape baru 8.15 lauk dah abis? Alaa…..lauk dah abis. Ntah apa jenis BBQ ntah. Yang ada Cuma ikan. Nak kata bakar, cam tak bakar je. Ketam masak apa ntah pun ada. Ketam tak best. Ketam kecik lak tu. Banyakknya jadi sampah je. Isi sikit je dapat makan. Makan nasik pun tak lalu dibuatnya. Si Zu tu lagi la. Ikan je habuannya. Yang lain dia tak leh makan. Resdung. Tunggu ayam tak muncul-muncul. Ada kat belakang tu. Mana yang tak sabar tu pegi mintak sendirik kat belakang. Hishhh!
Last-last kami pun bangun. Maleh nak tunggu-tunggu lai dah. Balik bilik sambung buat soklan kejap je sebab bateri laptop dah abis. Nak charge, cik puan tu tengah charge dia punya hp. Tido lagi baik. Tutup lampu terus melelapkan mata. Habis la cerita hari ketiga. Sambung esok kalau sempat.