Thursday, September 14, 2006

Pangkor hari ke-3

10 Ogos 2006

6.00 am

Hari ni agak lena tidurnya ( walaupun ada gak beberapa kali terjaga). Orang sebelah terbatuk-batuk. Makan rambutan banyak sangat semalam. Bangun, mandi, solat dan bersiap. Sementara tunggu Zu, bukak computer dan sambung taip soklan pekse.Ayah call. Kebetulan on tepon sebab nak tengok jam. Ayah report kata anak-anak tengah makan sebelum gi sekolah. Ayah kata adik ngigau panggil ibu. Rindu kat ibu la tu. Ibu pun rindu kat adik tau.
Zu nak di dewan makan cepat. Nak carik air panas katanya. Ok la. Kami la antara yang terawal. Dah abis makan balik bilik semula. Zu nak rehat jap. Ikut je la. Maklum la…ibu mengandung. Layannnn.

7.55 am

Aku pun terlena sesambil tengok ASTRO. Bangun-bangun dah 7.55. Kejut si Zu. Mujur juga dia tu senang je bersiap. Aku memang tak bukak tudung pun balik tadi. Amik barang terus ke dewan. Alaa...tak ramai pun lagi. Ramai lagi yang tengah makan. Selamba je dia orang ni. Masuk dewan pun tak buat apa sebab power point dah siap. Buat apa lagi….borak la. Tu pun tak tau apa lagi nak diborakkan. Kalau kaki borak tu lain la citer.

9.00 am

Tukar dewan. Bekumpul semula untuk presentation. Bosan. Bukannya dengar sangat apa yang orang present. Dah la sempit. Bising lak tu kat belakang (tempat berkumpulnya cikgu-cikgu lelaki). JU pun tak terkata dah. Kami tunggu la giliran. Ngantuk pun ada. Zu kat tepi dinding tu dah terlena dah tu. Hmmm. Sampai masa break, semua kuar makan. Kami pun la...tapi tak terus pegi makan. Balik bilik dulu. Buang apa yang patut. Dekat je bilik kami. Balik ke dewan makan, kuih dah nak abis tapi ada lagi la untuk kami. Tak kisah sangat pasal makan memang banyak kali kat sini.

11.00 am

Masuk balik dewan. Dapat duduk kat tepi dinding. Apa lagi, pasang charger laptop…terus bukak. Sesapa nak present, present la. Malas nak dengar sangat, tapi dengar jugak sebenarnya. Ingatkan nak curi-curi buat soklan, tapi dapat lak access internet. He he …wireless. Apa lagi. Cek email. Lama benar tak baca email. Memacam la dapat tengok. Member-member sebelah pun tumpang sama. Ada yang forward gambar-gambar anak-anak Datuk K, gambar sast-saat terakhir arwah Mohsin, gambar ikan duyung. Memacam la lagi. Habis presentation ( kami tak sempat present pun), makan tengah hari. Balik bilik sambung surf internet. Zu kata nak gi shopping tapi dia tido. Senang benar dia terlelap. Letak je kepala terus senyap. Tak de la shopping nampaknya. Aku tak kisah ngan shopping ni. Memang duit pun terhad. Malas sama. Panas!!. Sempat la upload cerita hari 1 dan 2 kat pangkor. Teringat kat shima. Ari tu tepon, tanya bila nak update blog. Dah update dah ha, Baca ya shima. Baca sampai abis tau. So sepetang ni dok mengadap komputer, tengok TV. Tengok la jap lagi kalau rajin, nak gi main air kat pantai.
Tengah sesedap surf internet, si Zu ni bangun la pulak ngajak jalan. Ok la. So dalam kul 4.30 pm kami pun pegi la ke pantai. Jalan kat pantai yang naik airnya tu....habis la basah kain. Dah la pakai baju kurung. Ngan hand bag lagi. Nak buat cam mana. Tu je la yang ada. Malas nak tukar-tukar baju. Menyusahkan je nak bawak pegi balik. Ngan laptop lagi…..pusing-pusing lagi kat depan tu. Jap ke depan, jap ke belakang. Carik skirt labuh untuk kakak. Dah beli untuk kakak, teringat lak abang ngan adik. Last-last beli la gak untuk semua. Marah tak ayah nanti? Dia pesan jangan beli apa-apa. Alaa….dah sampai jejauh ni hah. Beli la. Lagi pun teringat kat anak-anak. Sian bebudak. TAWAKKAL je la.

7.45 pm

Tepon rumah. Tanya khabar anak-anak. Kakak cakap hari ni Sains dapat 100 markah. Alhamdulillah. Kakak cakap tadi dia nangis kat sekolah teringat kat ibu. Abang pun kata rindu sampai rasa nak tepon ibu masa kat sekolah tadi. Alaaa….syahdunya rasa. Ibu pun rindu. Saja ibu buat-buat tak tau. Kang ibu yang nangis kang. Eh! Aini. Ingat tak kat KP Matematik SK Convent Jalan Peel, Puan Norliah tu? Dia ada kat sini tau. Macam tu la jugak muka dia Aini. Lantak la. Tak sabar nak balik. Hmm......malam ni ada BBQ.

8.15 am

Tadi kata mula kul 8.00. Nape baru 8.15 lauk dah abis? Alaa…..lauk dah abis. Ntah apa jenis BBQ ntah. Yang ada Cuma ikan. Nak kata bakar, cam tak bakar je. Ketam masak apa ntah pun ada. Ketam tak best. Ketam kecik lak tu. Banyakknya jadi sampah je. Isi sikit je dapat makan. Makan nasik pun tak lalu dibuatnya. Si Zu tu lagi la. Ikan je habuannya. Yang lain dia tak leh makan. Resdung. Tunggu ayam tak muncul-muncul. Ada kat belakang tu. Mana yang tak sabar tu pegi mintak sendirik kat belakang. Hishhh!
Last-last kami pun bangun. Maleh nak tunggu-tunggu lai dah. Balik bilik sambung buat soklan kejap je sebab bateri laptop dah abis. Nak charge, cik puan tu tengah charge dia punya hp. Tido lagi baik. Tutup lampu terus melelapkan mata. Habis la cerita hari ketiga. Sambung esok kalau sempat.

0 comments: