Sunday, July 01, 2018

GUNUNG ANGSI

0 comments

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigationJump to search
Gunung Angsi
Titik tertinggi
Ketinggian825 m (2,707 ft)
Geografi
LokasiTerachiDaerah Kuala PilahNegeri SembilanSemenanjung Malaysia
Gunung Angsi yang terletak di Tanjung Ipoh yang terletak di daerah Kuala PilahNegeri SembilanMalaysia mempunyai ketinggian setinggi 825 meter (2,702 kaki).[1] Ia merupakan salah satu tarikan bagi Hutan Rekreasi Ulu Bendol dan terbuka bagi pendakian.[2]Gunung Angsi terletak di dalam hutan lipur yang telah ditubuhkan pada tahun 1972 dengan luas kawasan pembangunan ketika itu adalah 6.9 hektar.
Pendakian Gunung Angsi biasanya mengambil masa selama empat jam yang melalui laluan trek sepanjang 4.5 kilometer sepanjang Sungai Batang Terachi.

hehe intro. 

Mengambil kesempatan sempena tiadanya kelas tambahan tahun 6, maka ticer jin group hiking angsi which is ticer nak sangat panjat. ticer suka gunung ni. Memula sampai je dah nampak mencanaknya dan terus mencanak2 about 1/2 hour. fuhh. 

Bertolak dari Petronas Ampang pukul 6.30 pagi. memecut mengejar kete along...adoi...laju giler dia bawak. tak sampai sejam dah sampai. adegan kejar mengejar..paling laju 140 ku bawa. risau weih. chery tu kejap pick up kejap tak. Kejap kena tinggal...dan lama ditinggalkan. haha

tak sampai 7.27 sampei berdasarkan video pn. srihani. sampai2 leh nampak ni.
besaunya tanjak ni.
perkara pertama kena buat bila sampai ialah...buang apa yang patut. situ ada tandas n ada surau. sebelum naik kena buat pendaftaran dan sekepala perlu bayar RM5.
 surau
 hujung sana tu toilet
tempat pendaftaran

bergambar sebelum naik. acara wajib.
ni hah permulaannya. dah mendaki anak2 tangga. n terus menaki selepas2 itu. konon2 naik dulu la kan. yang naik dulu sampai last. melayan Pn Sri and melayan keindahan hutan.

Treknya mudah dikenalpasti, maknanya tak mudah sesat naik dan turun. kalau pegi sorang2 pun konpiden.



sepanjang perjalanan di temani akar2 kayu yang berselirat. Perjalanan agak licin akibat hujan sebelum ini (semalam kot). Alhamdulillah hr ni tak panas tak hujan.

kami ditinggalkan berdua. deme tak larat nak tunggu kami. agaknya siapa  akan teman Pn. Sri kalau ticer tak dek ek? hmm

untuk meredakan kepenatan kaki mendaki n menghiburkan hati Pn. Sri, maka ticer memainkan peranan ticer sebagai fotographer



guna hp pn sri ler. huawei kan santek gambonya, hp ticer dah dibawak zhaim naik dengannya. dia bersama group laju.

tetangah perjalanan ada view cantekk. Namanya Waterfall View but without waterfall. tak de waterfall pun.
lawa kan? ke dengan hp huawei tu yg jdkan dia cantek?

setelah berhampas pulas, maka about 10 kami sampai kat peak tu. Mereka2 dah siap makan2 dah.
ghajin mona bangun masak pepagi buter. tq mona.

ini lah first time hakak sampai peak n makan dengan banyaknya. kwang3.
group photo la pulak kan.

 
 
ibu n zhaim bertemu di peak setelah ditinggalkan.

ni yg baju merah ni yg bawak kete laju. montang2 la naik honda. nak tukau kete honda gak la. haha

turun laju sket la kan tapi agak mencabar sebab mencanak. kasut kalau bukan kasut hiking tu...ala2 nak tergelincir je la kan.

otw turun baru tau ada tempat nak ambik air minum.

tp dah ala2 dekat ngan tempat naik. so kalau br naik, mmg tak singgah la ambik air, cnfirm masa tu air yg dibawa masih banyak. tak leh minum byk2 sangat, mana nak ditabur air yg nak keluar tu nanti kan? kui3

alhamdulillah akhirnya tiba di bawah n dah boleh baik. yeehaa

update hiking ticer so far :
1. Bukit Kembara
2. Bukit Saga
3. Bukit Gasing
4. Bukit Denai 3 Puteri
5. Gunung Angsi 30 Jun 2018

0 comments: