Tuesday, December 08, 2009

sambung tour to bumi kanggaroo

sampai kat perth international airport,
kena tunggu lagi dalam sejam.
beratur la tunggu giliran untuk pemeriksaan kastam.
strik sket tang ni.
ada nyonya tu...baru balik penang kot,
memacam benda kering dia bawak.
abis derang selongkar n tenung benda2 tuh.

then terus kami ke tpt penginapan.
ni ler tempatnya. dalamnya memang dah lengkap. dapur siap pinggan mangkuk, mikrowave, semua la. mesin basuh n mesin pengering juga ada.

Tang ni toilet tak dek air tau. So pepandai la nak basuh.
mana2 pun kat aussie ni, toilet tak disediakan paip air untuk membasuh.
jadii..sediakan apa2 yang patut ya.
tapi yang bestnya, walaupun hanya disediakan tisu, derang punya toilet
tersangatlah bersihnya.
tisu2 pun tidak berterabur.

tak nampak pun macam derang guna tisu2 tu.

memang yang paling ketara tang ni, negara derang memang bersih.
jalan raya, taman, kawasan sesak pun masih tak ada sampah.
hatta tong sampahnya pun bersih daripada sampah.
maksudnya tong sampah tu tak de la betimbun ngan sampah sarap.

kat Perth, orangnya dah bercampur aduk dah.

ghamai pendatang kat sini tapi dah migrate jadi warganegara
pasal kat sini senang nak dapat kerakyatan
n one more, education sampai O level adalah FREE.
best ek? belajar free.

petang tu, kita orang nak pegi carik makan.
lapar la dah seharian tak makan.

so kita orang pun jalan laaa.
jalan je la dah tak tau mana nak pegi kan.
jauh gak kita orang bejalan carik kedai.
waktu tu dah pukul 5 kot.
kebanyakan kedai dah totop laa..
ingat nak gi beli barang basah...kena masak la tu.
last2, kita orang gi convenient store ala ala 7 eleven la tang ni,
n beli megi.
nak beli barang kena perati bebetul pasal
derang ni makan babi.

kebanyakan makanan kat sini ada campuran babi.
hmm...makan la yang paling payah.
beli la jugak ikan sardin dalam tin.
tak serupa ngan kat sini punya.
tu pun kena tgk...ada yg tak halal.

malam tu, kami anak beranak makan megi jer. sadis!

ni la gambar kami jalan2 carik makan petang tu.

sambung lagi esok...

1 comments:

Shida Radzak said...

bestnyer..tingin nak pegi perth lagi...trbayang2 saya msih d sana..