Thursday, November 26, 2009

cili sunat

5 comments
he he...lawak jer tajuk email yg i dapat from kak zura tuh.

tapi tgk la gambar ni..
memang sebijik sebijon.

mcm mana leh jadik gitu ek?

keje..

4 comments
ari ni ingat dah abis keje dah
tetiba teringat pulak barang kat PKG tak amek lagi.
hu hu hu

nampaknya kena gi sekolah dulu
walaupun PKG dokek yo ngan umah ni hah.
sebabnya gi sana nak kena bawak cop sekolah.

mujur juga la ada keje tuh pasal
tetiba pagi nih cik puan baiduri mesej kata nak lunch date.
alang2 dah ke arah sekolah,
leh ar jumpa kat sogo tu.

lagipun, ada lagi barang nak carik
sebelum terbang ni.

esok dan minggu berikutnya,
memang langsung tak akan ingat sekolah dah.
he he

Tuesday, November 24, 2009

Akum Versus As Salam

0 comments

Ilmu utk dikongsi bersama :


Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan. Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.

Saturday, November 21, 2009

cerita dan berita

8 comments
letih...biasa la bila menjelang hujung tahun.
berhempas pulas menyiapkan tugasan sebelum sekolah bercuti

ya..sekolah telah mula bercuti tapi tidak bagi cikgu2 CBN1.
masih perlu ke sekolah sehingga Rabu hadapan.
meeting.
no prob. banyak lagi benda nak buat kat sekolah tu.

n sepanjang bz...rumah ni macam tongkang pecah.
he he...ari ni anak2 will help to clean the tongkang.
ibu memang harap kakak dapat naik pentas tapi ibu tak sangka kakak dapat...2 sekali pulak tuh. ann...unsangkarable tau...sebab tu la kak za nangis ari tu bila dapat tau. ha ha

hari anugerah yang gemilang, dibuat pertama kalinya dipadang,
dengan gaya garden party.
hape-hape la..
yang penting...semuanya berjalan lancar.

paling puas ati,
dapat siapkan buku aturcara dgn jayanya

sebelum tu, on the 7th n 8th pegi kuantan.
mengiring Tia untuk majlis anugerah kecemerlangan koko kebangsaan.
tahniah la buat anak muridku yang memang cemerlang gemilang terbilang tuh
tahniah juga kerana menjadi tokoh murid 2009 (macam la dia bc blog nih)

congrats

pegi naik kapal.....dah lama tak naik kapal yang boleh terbang tuh.
cam rusa masuk kampung pun ader masa kat KLIH tu.
ahaks..

balik dr kuantan, terus ke Putrajaya.
TQ to Kak AVE.
Jika tidak keranamu, tidak lah daku menjejakkan kakiku
di rumah TPM itew.

Kak...next year Sri Perdana ya! he he..

semalam, pegi cuci longkang kat T.Square.
walaupun cuci longkang, dengan tidak disangka,
berjaya jadi juara. ha ha
unsangkarable sungguhhh..

selasa depan will be there again
coz ada org dah merajuk tak dapat main banyak kali.
kawan-kawan...lepas meeting terus gerakk.

Saturday, November 14, 2009

Malas

2 comments
lama tak update blog. bz lately.
banyak citer tapi dok tumpu kat keje2 sekolah
so tak de masa nak update blog sendiri.

nanti la..
may be start je cuti sekolah, blog ni akan
meriah balik.

just nak masukkan yang ini jer..

AIESYA NABILLA dah konvo.

maknanya...tahun depan, kena siapkan dia sekali sebelum gi sekolah.
kena bangun awal lagi ke dari sekarang?
hu hu

Friday, November 06, 2009

toilet paper holder

2 comments
eeiiii....memacam la derang ni.

Thursday, November 05, 2009

kerja n kerja

1 comments
Sabtu ni, i will be at kuantan
untuk majlis anugerah koko.

one of my student terpilih sebagai top 5.
so me akan pegi mengiring.

balik nanti hari ahad.
sampai akan terus ke Putrajaya,
handle budak2 buat performance
depan PM.

Performance kat Putrajaya di jangka abis kul 12 tengah malam.
adakah diriku akan berada di sekolah pada hari selasa?

hmm...zhaim kalau terjaga tengah malam,
tengok ibu tak ada kat sebelah,
akan nangis sambil pegang bantal busuk dia
n cari ibu.

macam mana dua tiga ari nanti ya?

Tuesday, November 03, 2009

ustazku..

2 comments
ari ni abang ngajar adik2nya ngaji.

dari dulu lagi ibu berhasrat nak anta abang sekolah tahfiz pasal abang ni cerah banyak bab2 agama nih. sekolah biasa dia tak berapa perform la.

dah telambat ke blom? dia dah derjah 5.
hu hu

apa kata korang?


Sunday, November 01, 2009

siap jugak

2 comments
baru je menyiapkan sistem masukkan markah
untuk cikgu2.

arghh....letih ar.
harap tak de masalah la nanti-nanti tu.

lepas ni nak kena siapkan senarai penerima anugerah
untuk hari anugerah cemerlang.

nak tido.
salam semua!