Thursday, October 05, 2006

~ Kisah anak-anak berpuasa ~

Diam tak diam sudah 12 hari umat Islam menunaikan rukun ketiga. Tahun ini terasa la juga menjadi seorang ibu sebab anak-anak dah mula nak puasa. Dulu tak payah sahur pun tak pe. Bangun minum air je. Cik abang tu pun cam tu. Tahun ni kena la bangun masak apa yang patut dan makan sahur ngan anak-anak. Harap-harap anak puasa la. Tak de makanan kat sekolah at least kalau lapar pun tak de rasa sangat sebab dah sahur. Hari pertama ok lagi sebab hari Ahad. Ibu boleh control anak-anak ibu. Tu pun bila nampak Aiesya makan, semua dah mengeluh lapar. Sorry ya. Tahan je. Muka pun tak de la nampak layu. Main cam biasa je.
Hari kedua sekolah. Harap-harap abang ngan kakak puasa la. Balik sekolah, soalan pertama yang ibu tanya..."Puasa tak?". Kakak sengih, abang pun senyum. Habis semua tak puasa. Sakit perut la...sakit kepala la. Hishhh...macam-macam. Ayah punya la janji macam-macam kalau abang ngan kakak puasa penuh...hmmm...tak jalan.

Hari ketiga, dapat duit pagi sebelum ibu hantar pegi sekolah, abang terus simpan dalam tabung. Katanya kalau tak de duit, puasa la dia. Oooo...puasa sebab tak de duit nak makan. Ok la. Puasa la abang hari tu. Kakak? senyum je balik sekolah. Tak puasa lagi.

Hari yang abang lapar kat sekolah tapi still tak bawak duit, dia cari adik dia mintak belanja. Mujur adik tu jimat orangnya. Adik pun dah ada geng, rela dibelanja abangnya. Hiii anak-anakku.

Pepagi depan sekolah agama, ibu cium pipi abang lepas tu ibu bisik kat telinga abang. "Puasa ya bang. Ibu sayang abang". Harap tinggi menggunung agar abang puasa. Alhamdulillah dia puasa hari tu. Tapi kadang cara tu tak jalan juga. Bila puasa abang mesti bad mood. Lapar la katakan. Adik-adik bising mesti kena marah. So far abang dah banyak hari juga puasanya. Kakak? Cuma hari cuti sebab ibu ada. Tu pun ada juga cubaan mengelat.

Sabtu lepas, kakak puasa macam biasa. Petang lepas masak, sebelum singgah rumah mak( mak buat roti jala hari ni. Lagipun Cik abang keje malam ), singgah di Cosway beli barang. Tinggal la anak-anak dalam kereta. Masuk je kereta balik, abang mengadu kata kakak makan nugget yang adik punya. Teruk kakak kena marah ngan ibu. Mana ibu tak marah. Masa tu dah dekat pukul 6. Kakak....kakak. Ayah pun tak terkata dengan kakak.

Macam-macam ragam anak-anak ni. Tu baru tiga....

1 comments:

Anonymous said...

kak i did wish u Ramadhan Mubarak using ur no that being posted.....tapi owner tuh macam confused jer...apapun rindu la kat kak...buat open house tak raya nanti