Thursday, November 23, 2006

raya ini

Sedar-sedar dah cuti sekolah. Cepatnya masa berlalu. Dah setahun bergelar cikgu. Tahun yang banyak memberikan pengalaman dan pengajaran. Bukan susah nak jadi cikgu tapi bukan senang nak jadi cikgu yang betul-betul cikgu. Yang anak-anak murid akan kenang sampai bila-bila.

Raya tahun ni, macam beberapa raya yang lepas-lepas, kami beraya tanpa cik abang di sisi. Keje laa...Biasa la tu. ngalahkan orang keje bahagian pertahanan. Tak ngape. At least mak ada kat sini. Tak de la terasa sangat. Tapi memang tak de rasa raya pun. Pagi raya cam biasa gi umah mak. Makan la apa yang ada. Macam tahun-tahun lepas, pagi raya umah mak mesti ada nasi dagang. Malam raya tu sempat lagi la kami buat kuih. Anak-anak tukang gentel. Tengok la gambar tu. Bukan main suka dia orang dapat tolong ibu buat kuih. Bukannya selalu punnnn.

Lepas balik semayang raya, kami gi umah shakila. Kelakar lak rasanya. Cikgu gi umah anak murid. Bukan anak murid gi umah cikgu. Ahh...tak kisah lah. Dah dia beria-ia tepon jemput datang. Pegi je la kan. Lepas umah shakila, cam biasa kalau cik abang tu keje, kami akan beramai-ramai gi McD. Makan laa...apa lagi. Free je. He he. Nak join? Tengok la tahun depan kalau masih lagi terpaksa beraya sebagai ibu tunggal......Lepas tu balik la. Lepak kat umah pulak.



Esoknya tak tau nak gi mana. Kengkawan semua balik kg. Me ang my hubby prefer to be at home je. Relaks depan TV lagi best. Tapi anak-anak ni la kecoh. Nak jalan je kejenye. Jalan mana? Tak tau. Last-last kami gi TESKO ampang, biar dia orang main sakan tang tu. Bosannye la ibu ngan ayah menunggu. Dua jam main, pegi beli barang dapur, lepas tu balik la....... masak. Perut dan berbunyi ni. Sampai umah mak ngan adik-adik dah tunggu kat bawah. Raya kat umah kami la plak. Makan la apa yang ada dulu. Kebetulan beli lemang. Haa...makan la kome.


Raya yang membosankan. Tetiap tahun pun memang macam tu. Raya ketiga pegi mana tau? Gi joging kat tasik permaisuri. Tak ramai la kat sana tapi semua orang cina. Kami je yang melayu. Lantak la. Main nya kejap je. Entah la. BOSAN!!


Lepas cuti raya, sebelum cuti sekolah ni, adalah minggu-minggu yang memenatkan. Semua nak buat dalam masa yang singkat ni. Memula prepare untuk hari keluarga. Kena la menjual. Memacam kerenah ibu bapa ni. Tak pe...pengalaman. Penat la handle hari keluarga ni. Mujur la juga untungnya ada. Bebudak kelas pun boleh harap menolong. Tolong lukiskan poster. Hari-hari mintak kertas lukisan untuk buat poster.


Parents, walaupun banyak kerenah, tapi banyak membantu. Pasal duit memang tak de masalah. Cuma kena bersuara je. Masalahnya....tak berani nak bersuara especially pasal duit. Tapi ada caranya nak dapatkan duit dia oang ni....he he. Biarlah rahsia. Dalam sibuk-sibuk tu, sempat gak bergambar ngan athira, bakal doktor yang jadi kucing pulak hari tu. Dia ni memang aktif. Semua acara nak masuk. Budak pandai tak pe.


Lepas hari keluarga sibuk ngan hari kanak-kanak dan hari anugerah koko pulak. Sebelum tu prepare untuk CBN's Idol. Bakat-bakat terpendam dicungkil. OK la. Cikgu-cikgu tak susah sangat sebab banyaknya bebudak tahun 6 yang handle. Zehra malaysian's idol yang datang. Kebetulan adik dia cikgu CBN. He he. Free je la jemput dia. Kurusnya dia.Sibuk la bebudak nak amik tanda tangan dia. Yang cikgu-cikgu pulak sibuk nak bergambar. Layan je la. Habis je CB's idol terus prepare untuk hari koko dan hari kanak-kanak. Cikgu-cikgu kena la buat persembahan. Jenuh cikgu berlatih. Sehari je berlatih. Lantak la. Gambar tak boleh tunjuk kat sini. Malu la pulak rasanya. Mujur la sekolah pompuan. Cikgu-cikgu pun semua pompuan. OK la. Boleh la tunjuk bakat. Yang pentingnya kerjasama.


Minggu akhir sibuk pulak dengan hari anugerah. Buku aturcara memang dah siapkan awal-awal. Tak de la tumpu sangat pada tu sebab dapat tugas handle pentas. Bab-bab menghias memang pilihan. Mujur la ada gak yang tahu tanggungjawab. Menolong mana yang patut. Pentas tahun ni dapat pujian walaupun ada juga tapi tapi nya tu. Alah...biasa la mulut manusia.


Tahun ni jadi juruacara majlis ngan rohaida. Siap beli baju sama bunga lagi. Warna lain-lain la. Kah kah. Ntah apa-apa la orang atas ni. Semua benda nak serah kat aku.. Nama aku berderet dalam buu aturcara. Mujur juga buku tu akau yang buat. Boleh la padam mana yang patut. Nanti orang kata gila kuasa. Gila ke aku? Yang penting aku buat keje. Bila buat keje, buat yang terbaik. Lantak orang nak kata apa. Dah cuti, bosan la pulak..

1 comments:

HE said...

hi Liza...lama tak jumpa, anak sihat?