Tuesday, January 24, 2006

Welcome to CBN

0 comments

This is CBN (1). We are sharing the building with CBN (2) and the secondary CBN. Lagi dasyat daripada Convent Jalan Peel. Nampak tak salib-salib kat dinding bangunan? Biasa la....church.

Sampai petang jumaat tu terus ke Pejabat. Memula sesat juga. kena pusing balik. My hubby dah cuak dah sebab keliling situ semuanya church. Patah niat nak masukkan kakak ke sekolah yang sama dengan ibu. Kat sana, luckily ketiga-tiga orang besar CBN ada masa tu so sempat la berkenalan. Guru besar nya very nice. GPK Ko-ko garang sikit - Miss Low. GPK Kurikulum OK la. Boleh melawak lagi. Buat pertama kalinya rasa selesa kat situ.

Hari tu juga dapat jadual. I have to teach Math year 5, BM year 3, Muzik and Seni also year 3. Alamak....tapi depan dia orang, he he....mesti la kata boleh je kan. Orang baru mana boleh melawan. Juga jadi guru kelas 3 delima. Kat sini kan, semua you kena pandai-pandai. Tak tau kena tanya. Dia orang kekadang lupa yang you orang baru. Bagi je kat kita pastu tak terangkan apa-apa, ha..tekial-kial la sengsorang kalau tak tanya. Macam Aini, pepagi selasa tu dah kena kutip duit yuran. Mujur ada guru lama membantu. Tapi tu la.....Still you kena pandai-pandai membawa diri. Kat sekolah ni actuallynya kebanyakan guru adalah guru baru so tak de la timbul sangat masalah pergaulan ni. Guru lama,...terutama Pn Raihan sangat-sangat membantu. TQ An. Duduk pulak semeja. Ni hah meja guru. Satu meja tu kongsi 4 orang tau. Hmm alahai. terperanjat sebenarnya tengok. Tapi nak buat cam mana. Terima ajalah. Ini anak-anak muridku. Tu yang paling depan sekali tu, yang pakai cermin mata tu,..... anak datin. Kat sini kalau anak datin kena lah jaga-jaga. Kang kejap-kejap... Ros....how's Elyna? How is she doing in the class? Serba salah dibuatnya. Yang naya tu, adik-beradik anak datin tu ada dalam kelas yang diajar. Kena stand by selalu la jawabnya. Anyway,....anak-anak baru saya ni comel-comel belaka. I love my class. Bebudak ni kalau mintak tolong memang ringan tulang. Tugas saya ialah menghias kelas ini. Ni part yang paling saya suka. Hias menghias. He he. Just wait and see.

Sorang lagi masuk sekolah

0 comments
30hb Disember 2005

tarikh keramat bagi kakak(alia) yang memulakan orientasinya hari ni. Pepagi lagi dia dah bangun. Ibu ngan ayah dia pun kalut gak. Dah siapkan kakak, tak sempat sarapan kami pun bertolak ke sekolah. Bukannya tak de experience masukkan anak ke sekolah, tapi dah memang kebiasaan kami tak suka lewat ke sekolah.

Ni la gambar kakak yang sempat diambil pagi sebelum bertolak. Sorang lagi anak ibu masuk sekolah. Ibu tak bimbang sangat dengan kakak sebab ibu yakin kakak tak kan kecewakan ibu. Kakak memang nampak confident melangkah ke sekolah.

Sampai kat sekolah, macam biasa la parking tak de. Dah puas cari akhirnya dapat juga. Punyalah ramai ibu bapa yang ala-ala degil hari tu. Biasa la. Takut benar anaknya hilang. Apa cikgu cakap bukannya nak dengar sangat. Lepas nyanyi lagu Negaraku, ada taklimat untuk untuk ibu bapa. Kami escape sebab tahun lepas dah dengar dah. Terus kami ke kelas kakak. tu kakak........ada test untuk penempatan semula. soalan yang sama dengan abang punya tahun lepas. Mesti kakak boleh buat punya sebab ibu dah test kakak awal-awal lagi beberapa hari before the orientation day. Soalan pun ibu ubah bagi susah sikit. Alhamdulillah kakak dapat buat. Kami tak nak bayar yuran lagi sebab tak tau lagi ibu posting tang mana. Kot la dapat pindahkan abang ngan kakak sekolah sekali ngan ibu. Ni gambar kakak lepas exam. Yang kelakarnya ada gak mak yang sedaya upaya nak tolong anak-anak jawab soalan. Konon marah kat anak tak dapat jawab soalan tapi dalam masa yang sama bagi hint kat anak . Jangan buat cam tu kak....nanti anak tu yang susah. Kalau dia memang tak boleh buat, tetiba masuk kelas pandai, nganga la budak tu nanti.

Tak tunggu jumpa cikgu, kami bawak kakak balik. Tak kuasa tunggu lama-lama kat sana. Dah la ramai orang. Keluar tu, terus pegi ke awan besar. Ayah ada urusan apa ntah kat sana. Kami ngekor je. Sampai kat sana mak call. Mak kata surat dah sampai. alamak....mula la suspen. dapat sekolah mana ya? bila mak kata CBN, rasa macam tak percaya. Kenapa CBN? Kenapa tak sekolah lain? Kawasan jem tu...payah nak gi. Anyway...petang tu, sorang lagi pegi mendaftar kat sekolah. Kali ni daftar keje bukan daftar nak blajar.. He he.