Tuesday, January 24, 2006

Sorang lagi masuk sekolah

30hb Disember 2005

tarikh keramat bagi kakak(alia) yang memulakan orientasinya hari ni. Pepagi lagi dia dah bangun. Ibu ngan ayah dia pun kalut gak. Dah siapkan kakak, tak sempat sarapan kami pun bertolak ke sekolah. Bukannya tak de experience masukkan anak ke sekolah, tapi dah memang kebiasaan kami tak suka lewat ke sekolah.

Ni la gambar kakak yang sempat diambil pagi sebelum bertolak. Sorang lagi anak ibu masuk sekolah. Ibu tak bimbang sangat dengan kakak sebab ibu yakin kakak tak kan kecewakan ibu. Kakak memang nampak confident melangkah ke sekolah.

Sampai kat sekolah, macam biasa la parking tak de. Dah puas cari akhirnya dapat juga. Punyalah ramai ibu bapa yang ala-ala degil hari tu. Biasa la. Takut benar anaknya hilang. Apa cikgu cakap bukannya nak dengar sangat. Lepas nyanyi lagu Negaraku, ada taklimat untuk untuk ibu bapa. Kami escape sebab tahun lepas dah dengar dah. Terus kami ke kelas kakak. tu kakak........ada test untuk penempatan semula. soalan yang sama dengan abang punya tahun lepas. Mesti kakak boleh buat punya sebab ibu dah test kakak awal-awal lagi beberapa hari before the orientation day. Soalan pun ibu ubah bagi susah sikit. Alhamdulillah kakak dapat buat. Kami tak nak bayar yuran lagi sebab tak tau lagi ibu posting tang mana. Kot la dapat pindahkan abang ngan kakak sekolah sekali ngan ibu. Ni gambar kakak lepas exam. Yang kelakarnya ada gak mak yang sedaya upaya nak tolong anak-anak jawab soalan. Konon marah kat anak tak dapat jawab soalan tapi dalam masa yang sama bagi hint kat anak . Jangan buat cam tu kak....nanti anak tu yang susah. Kalau dia memang tak boleh buat, tetiba masuk kelas pandai, nganga la budak tu nanti.

Tak tunggu jumpa cikgu, kami bawak kakak balik. Tak kuasa tunggu lama-lama kat sana. Dah la ramai orang. Keluar tu, terus pegi ke awan besar. Ayah ada urusan apa ntah kat sana. Kami ngekor je. Sampai kat sana mak call. Mak kata surat dah sampai. alamak....mula la suspen. dapat sekolah mana ya? bila mak kata CBN, rasa macam tak percaya. Kenapa CBN? Kenapa tak sekolah lain? Kawasan jem tu...payah nak gi. Anyway...petang tu, sorang lagi pegi mendaftar kat sekolah. Kali ni daftar keje bukan daftar nak blajar.. He he.

0 comments: