Tuesday, April 24, 2012

rumah kami

rumah kami la..atas umah mak, bawah umahku. ditelan mati mak, diluah ayah memang dah mati. hu hu

ni umah asal yg udah memang uzur sesangat. kalau orang kata umah dia yang dah sedia elok atap bocor sana sini, umah ni lagi dasyat. bocor merata2. bkan takat bocor atap, bocor jugak lantai kayu juga lantai simennya. dalam toilet pun ada lubang. tepi pintu pun ada lubang. tangga umah dah dimakan anai-anai ...sekali tendang, berderai kayunya. tunggu masa nak roboh. dalam bilik mak pun bocor. mak tidor bertemankan baldi atas tilam. atas lemari pun ada baldi tadah air hujan.



tak daya menahan rasa melihatnya. tak kuasa mendengar perlian jiran tetangga dikeliling yg semua rumahnya udah jd banglo. diusahakan juga untuk membina mahligai impian biarpun tidak sehebat mana...kerana biasa la. uwang nya terhad.kat KL ni kan mahal semua benda.  ada la terkumpul duit kwsp nanti tua dah tak de backup dah...harap pencen jer la, duit asb yang sebenarnya tak nampak, duit saham public mutual yang entah apa kisahnya tu, n of course la kena topup ngan pinjaman peribadi. berhutang lah daku kali ini. ada yang nak bagi duit free? ha ha...hangkat tangan!

baru progress peringkat asas...semalam pg tengok...umah itu sudah kopak sana sini mau diruntuhkan.


 indon yg bekerja tu tengah buat pondok untuk depa duduk. ada 3 pasang pekerja indon kat situ. cam mana la derang ni duduk ek. hu hu. nampak tak rumah sebelah tu...umah banglo tu dah lama wujudnya. kiri kanan dan depan semua umah besar.
ni ruangan dapur. atap semua dah cabut. tinggal toilet jer tak buang lg utk pekerja guna sementara waktu.

dalam senyum ada tangis, dalam suka ada duka. hanya DIA jua yg maha mengetahui. Permudahkan segala urusan YA ALLAH. jauhilah kami sekeluarga dari mereka yang hasad dan dengki dengan rezeki kami. aminnn ya rabbal alamin.

2 comments:

sHi Ma said...

Sy pun pnh dtg rumah yg sedang dirobohkan ni,huhuhu.. Nanti dh siap rumah baru jemput sy dtg makan2 ye... (",)

Moga segala urusan dipermudahkan.. AMIN

Azhariah Zuber said...

lps ni rumah banglo lah ek. hehe