Thursday, February 23, 2012

sekarang....

0 comments
.....dah 13 hari bekerja. hmm...letih rasanya. tak macam selalu. tak secergas dulu. hmm...ter lah...dah tuaaa.

....Naufal dah 3 bulan++. he he...masih belum cucuk 3 bulan. yang 2 bulan ari tu sibuk kata tertangguh, rupanya tak perlu. dah amek masa dia satu bulan. kui kui...kecoh

naufal tengah geram..tak dapat makan tali baju ibu tuu...he he

ni Naufal kena dera ngan Ateh dia.
Niatnya nak potong kuku...ngan isi2 dipotongnya. hu hu

.......tengah siapkan senarai kehadiran aktiviti koku sesambil ngenjut naufal. aper la...dah bulan 2 masih tak de lagi  senarai...mana tak nya. bebudak sesuka ati tukar sana tukar sini. bila sort balik, dah tak seimbang dah bilangan. susah betul nak buat keje betul.  .....yg masih belum siap, soklan pekse. naper ntah payah sungguh nak buat soklan tahun 3 kali ni. ni semua pasal aiesya....he he

.....tengah pikir...adik saya yang sorang tu masih lagi emo ke? adoi....dah banyak kali kena sebelum ni. tak mo kena lagi. kalau kena lagi, aku tukar sekolah. 

ok. sambung keje.

Wednesday, February 08, 2012

1st day....

1 comments
 ......keje di tahun 2012 ni. dah habis dah cuti plus 2 hari cuti umum, n no more maternity leave for me after this. Sronok dapat jumpa kengkawan n anak2 murid sekalian. dah mula mengajar walaupun kalau tak mo masuk kelas tadi, boleh sangat. ayooo...tak reti ar nak dok sajer. semua org tegur dah kurus. walhal diriku ini, berat 68 tu, tak turun2 walaupun sudahbanyakkk kali timbang. apa pun, diriku jua yg tau betapa kurusnya diriku. ha ha. korang kan dah lama tak melihat mukaku ini. maka, korang kata la korusss, padahal, ...he he. ai tau laa... full stop.

our vacation kat PD, tak de benda sangat nak diceritakan. budak2 jer sibuk membasahkan diri dalam kolam. mujur la abang  n kakak dan besar, boleh jaga adik. ibu sure ngan baby n ayah,...if ibu tak de, dia pun akan tak tak de juga kat kolam tu. punya la ghamai orang mandi manda. bukan penyewa saja, malah yg dikawasan sekitar pun datang makan2 berkumpulan di sekitar kawasan kolam.  

n percotian kami kali ini menemukanku dengan bekas stodentku yg kebetulan balik kg. stodentku masa kat ittar dulu. ngan dia ni jer la selalu berhubungan. patutnya jumpa dua orang, tapi yang sorang lagi lambat sangat sampainya so, tak jumpa la kami. eh Shi Ma, WaWa datang ke tak malam tu ek? lupa lak nak tanya.


sebelum gi PD ari tu nak hapdet gambar keras tangan yang dihasilkan selepas usai mengerjakan tempahan Syima MZ. ni projek yang seterusnya yang telah dimulakan awal untuk mengelakkan kekalutan.

applique. boleh dijadikan hiasan atas kepala, atas purse, atas bag, boleh dijadikan book mark, boleh lekat atas baju....yg ni saiz kecik jer. banyak lagi rupa bentuk yg akan dihasilkan coz akak suka buat benda yg lain2. tak berapa suka repeat buat benda yg sama. ho ho
yang ni pulak, boleh dijadikan hiasan untuk headband, atau hairclip atau boleh juga dijadikan brooch. sebenarnya ai blajar buat riben. n ai cantum ngan bunga2 yg dah siap dolu2 yg masih ada lebeh. jadi la gitu.

semalam, hangin satu badan pasal si tukang jahit. ai dah hantar 6 pasang baju untuk dijahit (kain yg dikumpul2 orang bagi), lebih sebulan yg lepas. seminggu lepas dah bg tau kata nak amek hari senin. tapi biar dia ready, hari selasa semalam baru sms kata nak hamek. baru siap 2 pasang. tu pun agaknya baru jahit pasal dia suh amek petang. bila hamek n try kat umah, mak ai, besarnya kain dia jahit. baju lagi satu pulak, tangan lebeh panjang, kain pun telebih panjang.orang suruh susun kanan, dia susun kiri. ni apa kes nih.?mengamuk makcik satu umah. udah la esok ni nak pakai keje hari pertama. ai antar sms komplen. dah la bayar mahal. tahun ni caj dia naik lagi rm5. penyudahnya, carik la baju lama yg besar sket dalam lemari tuh. nak gi hantar balik tapi tunggu ati sejukkkkkk dulu. esok? hmmm...jap agi kena carik lagi. batek pulak tu esok ni. terpaksa la acik mengempiskan badan malam nih. huwaaa huwaaaa.

Zhaki Naufal jatuh buai semalam. dia nangis sket jer...n minum susu macam biasa. keadaannya elok jer sampai pagi tadi. tengah hari tadi, org taska call kata pala dia panas n dia muntah bila minum susu. tegezut ai.  hiii...suspen nya ai. bila amek dia, bagi susu, dengan lahapnya dia minum. pala tak panas pun. ooo...adik rindu susu ibu ek. lena dia tido lepas burp n minum. he he...alhamdulillah legaaaa.

Saturday, February 04, 2012

time ghajin

3 comments
tengok orang masak, kita pun  nak masak.

tengok adikku lela masak nasik briyani resepi mak, kita pun nak masak. orang pakai resepi lain, kita bantai resepi lain. alamatnya,...idok la menjadi sangat. tapi abang zharif...."sedap bu". tu je la mulutnya. tapi kalau tak berapa nak abis tu, tandanya tak berapa nak jadik la kan..ha ha

ari ni, try pulak resepi yg ditiru kat blog ibuayu. yang ni senang, so jadik la. abis ditelan keluargaku,...maknanya....sedap  ler tu. kakak alia pun kata sedap.

bahan2 untuk tauhu sumbat ikan :
1. ikan
2. tauhu
3. garam
4. telur
5. daun sup
6. lada sulah

korang nak tau berapa banyak nak guna? ikut suka la. agak-agakla kan. ai memang cenggitu. masak tu ikut gerak ati jer. nak details, gi la baca kat blog ibuayu tu ya.

Tauhu digoreng n kemudian dibelah n dikeluarkan isinya

ikan direbus dan diambil isinya saja untuk mengelakkan tercekik ya cikgu Lehan..he he

peh tu campur semua bahan kecuali itu telur n sumbat masuk dalam kelongsong tauhu tadik

last sekali, celup celup dalam telur yg telah dipukul, goreng dan hidang.
makan ler gitu jer atau nak cicah sos pun boleh. bantai la sos apa pun. ai bantai sos thai yg sedia ada kat umah jer. nak buat sos dia tak boleh pasal blender ai udah jahanam. patutnya ari ni buat nasik ayam pun terbantut gara2 blender itew.

masakan ni pulak, anak2 ai memang suka. ai pun suka, adik beradik ai pun suka. resepi mak tak tau la mak copy dr mana. masa ai bertunang dolu-dolu, ini merupakan salah satu hidangannya.

senang jer.


ayam tu perapkan ngan bawang putih, halia, sos tiram n kicap. perap la ikut suka nak berapa lama. peh tu goreng n makannnnnn.

kalau ada tenet ekses kat pd, maka ada la update. ai tak de berukband jadi ....tengok la keadaan  macam mana nanti.