Saturday, September 12, 2009

lama tak update

alhamdulillah...tugasku sebagai
dah hampir selesai. hanya akan selesai isnin ini insyallah.
disebabkan dia ni la makanya blog ini dan juga urusan2 rumah terpaksa ditolak ke tepi.

hmm...ni hah gambar kete yang memblok keteku ari tu.
banyak juga dengar pasal soalan2 bocor atau jawapan2 bocor. tetiap tahun pun cenggitu. rhamai je orang tak amanah kat dunia ni ek. ada yang anta sms jawapan sebelum exam n jawpan2 tu memang sama ngan jawapan2 yang betul dlm kertas soklan. ada juga sekolah yang cuba2 memberikan jawapan kat budak2 yang tengah exam tu..memacam cara la nak bagi prestasi meningkat tapi...merosakkan budak2. kalau dpt 5A pun, tak berkualiti. rosakk...rosakk...

n teringin sangat nak buat ni
ayam percik.

masak petang semalam untuk berbuka. first time buat nih.h.ok la...abang zharif kata..sedap! warnanya tu a bit yellow tapi tak berapa nampak dalam gambar. ha ha

resepi :
  • 1 sekor ayam yang dipotong
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
selamat mencuba. tak berapa ada mood la nak update. panggilan mata lagi kuat ni. he he


2 comments:

Lady of Leisure said...

dalam sibuk2 pun masih sempat berkongsi resepi..
tq..
:)

~ Ibu ZAAZ ~ said...

hmm..memang dah minat nya ke arah tenet mentenet. nak buat cam mana..he he