Sunday, May 04, 2008

MEI

0 comments
Pagi ni reminder cik abang berbunyi. BIRTHDAY AIESYA. hishh...cam mana ibu boleh lupa ek. Padahal baru je malam sebelumnya ibu daftarkan Aiesya dalam sistem untuk sekolah tahun 2010 nanti. Tak prepare la. Ayah kata tak pe. Jap lagi kita keluar beli hadiah dia. Dia tak sedar pun. Kakak Alia ingat la hari jadi adik dia. Bagus tul si Alia ni. So tadi kami keluar makan dan beli hadiah + kek untuk dia. Kek tu wajib. Tak de yang lain pun tak pe budak2 tu.

HAPPY BIRTHDAY AIESYA. Ibu doakan semua yang baik-baik untuk AIESYA.

Bulan ni bulan yang Happening. Coming soon is Hari Ibu, lepas tu Hari Guru pulak. Hmm...budak-budak dah sibuk tanya ibu nak apa. Macam la banyak duit dia orang tu. Harap duit tabung yang tak seberapa tu. Cik abang pulak suruh beli untuk mak mak dia. Untuk Ibu? dia kata hari ibu, anak-anak la yang celebrate. Huh! ada ka patut? Hubby tak yah celebrate hari untuk isteri ke? Nak beli apa untuk mak mak ni? Untuk cikgu2 budak2 tu pulak? Hu hu...nanti la gi jalan ngan kakak lepas sekolah. Ops...jangan lupa birthday makcik tu yang jatuh pada hujung bulan ni. Nak beli apa pulak ek tahun ni? Hmm...

Alamak, roadtax WCN tamat 23hb ni laa...WKY pulak bulan depan. Tok sah pikir! tok sah pikir! Biar Cik abang yang pikir..he he he he he he

Nasi Lemak

2 comments
Dah lama jugak tak makan nasi lemak ni sebenarnya. Last week balik kampung. Entah apa kena, hari jumaat 25hb tu, cik abang tepon. Dia kata," esok kita balik kampung ya".

Haa...akhirnya. Setelah puas dihalau dan disuruh balik. Lama betul tak balik ni.

Maka setelah bersusah payah menggonyoh baju sekolah budak-budak malam tu, esoknya (Sabtu 26/4) kami pun berangkat balik. Perjalanan yang meletihkan dengan baby yang memang susah nak tido dalam kereta. Jenuh melayan. Sampai Kulim singgah bandar Kulim. Memandangkan balik tak inform, maka kami tak espect la mak masak nasi lebih. So singgah la kedai. Sampai kedai nampak nasi lemak bungkus. Cik abang tanya harga. Perempuan yang sarat tu jawab,"6 kupang".

Tegelak lakiku. Ada lagi nasi lemak 60 sen kat sini ya. Tersenyum lebar dia...murah la katakan. Bukannya apa. Dulu dah pernah kena kat Taman Permata. Nasi lemak bungkus, biasa punya...kami ingatkan harga biasa la. RM1.00 atau paling mahal RM1.50. Bila bayar, hairannya sebab kena bayar mahal. Kami patah bali ke kedai tanya harga. Rupa-rupanya RM2 sebungkus. Salah kami gak la pasal makan dulu baru tanya. Berbalik semula kat Kulim tadi, kami pun makan nasi lemak bungkus je la. Dah la murah...sedap pulak tu. Siap beli bawak balik rumah mak lagi.

Esok pagi, sebelum balik, mak masak nasi lemak juga. Lagi la banyak makan. He he. Siap ada ayam goreng lagi. Dalam pukul 10 lebih, kami pun berangkat balik ke KL. Jadi la kan...lebih baik balik daripada tak balik langsung. Akibat pekena nasi lemak, mata kami layu sepanjang perjalanan. Yang bawak kete tu terpaksa la tahan mata. Tapi tido bukannya boleh lama. Baby tu kan....

Balik Kl, sendiri pulak masak nasi lemak. Sabtu yang berikutnya tu laa...Masak sendiri lagi la banyak makan. Adus! bertambah la lemak di badan.