Sunday, December 18, 2005

Cerita BTN

Memula dengar kata nak kena pegi BTN....sakit kepala dibuatnya. Mana taknya..dulu dah pernah rasa. Bosannya Ya-Rabbi. Tapi nak tak nak kena gak pegi untuk memenuhi syarat sebagai pegawai kerajaan. Cewah!
Hari yang ditunggu pun tiba. Pagi exam KISSM. Sempat lagi balik tukar baju, sembahyang dan ambil bag kat rumah. En. Shaari kata bas akan bertolak pukul 2.00. So, sebelum pukul 2 sampai la semula ke maktab. Laa...tak ramai pun lagi. Tak pe. Babai abang, kakak, adik. 4 hari lagi ibu balik.
Kata pukul 2.00....ni dah nak dekat pukul 3.00 tak naik bas lagi. Ni la gambar kami semasa menunggu bas. Sempat lagi tu. He he
Dalam pukul 4.30 pm sampai ke kem KIWA. Ni lah dia Kompleks Integrasi Warisan Arca ( KIWA ) di sepang. Bebetul tepi highway dan berdekatan dengan KLIA. Boleh kira kapal terbang yang berlepas. Kalau ada budak-budak baru best kira kapal terbang ni ( teringat la pulak kat anak-anak masa tu).
Sampai je kena bebaris...nak kira orang la tu. Masuk dewan kena timbang berat dan tinggi. Pelik la pulak. sebelum ni tak de pulak kena buat semua ni. Yang tak bestnya,...timbang-timbang berat naik. Ni mesti penimbang tu tak betul. he he. Lepas tu cari geng sebilik. Kecoh juga mencari teman sebilik ni. Kejap macam tu, kejap macam ni. Akhirnya....inilah ahli-ahli sebilikku. Dari belakang, Hani, Zuraida ( yg tengah telepon tu ), Ehem...ehem, Aini dan yang bertudung putih yang tengah menari tu....Yusniza. Actually 4 orang je sebilik. Hani dijemput atas rasa belas kasihan kerana terbuang. Sian Aini la pulak kejap di atas, kejap di bawah tidurnya. Sorry ya dik. Inilah bilik yang paling bising memelam hari. He he. Yang bestnya, semua bilik dilengkapi dengan alat penghawa dingin.
As expected, LDK aktiviti yang membosankan. 2 hari penuh LDK. Tak semua bosan tapi hampir semua. Biasa la. Mata yang memberat tak dapat ditahan-tahan. Dengan menahan rasa malu, tersengguk-sengguk jua kami. Nak buat macam mana. Dah ngantuk. Tido lambat bangun kena cepat. Dah la tak lena tido kan. Alasan biasa la tu.
Sesi terakhir LDK akhirnya tiba jua. Nak keluar tu barulah segar mata. Ni gambar kumpulan 8. Masa bergambar lagi la segar mata. Kui kui kui.
Satu lagi masa tak ngantuk ialah masa makan. Kat sini makan 6 kali sehari. Walaupun kata tak nak makan, tapi bila dah makanan ada depan mata ( wajib ke dewan makan dalam kumpulan ), maka makanlah jua. Pembaziran jangan cerita la. Semua yang tak habis perlu dibuang. Pinggan mangkuk macam biasa basuh sendiri ikut kumpulan. Gambar kat dewan makan ni (kumpulan 8) diambil pada pagi hari akhir sebelum ke dewan untuk exam terakhir buat tahun ini. Tu yang ramai pegang buku tu. Semua sibuk menghafal fakta-fakta sejarah.
Ni pulak gambar terakhir sebelum melangkah ke dewan exam selepas sarapan. Dah tak larat nak bukak buku dah. Otak dah tepu dengan exam yang berturut-turut bulan november ni. Elok je kan duduk tu...macam taik cicak. Berselang-selang warnanya. Inilah warna pakaian kami sepanjang di kem kecuali masa riadah ngan solat.
Gambar kembara tak de la pasal ingatkan teruk kembaranya. Tak de la bawak kamera. Rupa-rupanya tak adventure langsung!! Lepas kembara, balik mandi, siapkan bag, ke dewan untuk acara penutup. Dah tak sabar nak balik sebab bas dah sampai. He he. Tapi tak de la boleh balik terus. Lepas upacara penutup kena pegi makan lagi kat dewan makan. Lepas tu barulah boleh berangkat.
Berakhir juga cabaran untuk menjadi seorang guru. Gambar terakhir dalam bas sebelum bertolak balik. To Yusniza, selamat bertugas di Tawau. Harap-harap dapat la Yus mengikut suami ke sana. Buat yang lain-lain tu, sabar la menunggu abang posmen hantar surat. Tak pun, rajin-rajin la melayari internet. ADIOS !!

3 comments:

insan said...

gambar kat tangga tuh macam berlakon plak...apapun nice pic.Hingga jumpa lagi kak...take care

eddykline15744610 said...

Make no mistake: Our mission at Tip Top Equities is to sift through the thousands of underperforming companies out there to find the golden needle in the haystack. A stock worthy of your investment. A stock with the potential for big returns. More often than not, the stocks we profile show a significant increase in stock price, sometimes in days, not months or years. We have come across what we feel is one of those rare deals that the public has not heard about yet. Read on to find out more.

Nano Superlattice Technology Inc. (OTCBB Symbol: NSLT) is a nanotechnology company engaged in the coating of tools and components with nano structured PVD coatings for high-tech industries.

Nano utilizes Arc Bond Sputtering and Superlattice technology to apply multi-layers of super-hard elemental coatings on an array of precision products to achieve a variety of physical properties. The application of the coating on industrial products is designed to change their physical properties, improving a product's durability, resistance, chemical and physical characteristics as well as performance. Nano's super-hard alloy coating materials were especially developed for printed circuit board drills in response to special market requirements

The cutting of circuit boards causes severe wear on the cutting edge of drills and routers. With the increased miniaturization of personal electronics devices the dimensions of holes and cut aways are currently less than 0.2 mm. Nano coats tools with an ultra thin coating (only a few nanometers in thickness) of nitrides which can have a hardness of up to half that of diamond. This has proven to increase tool life by almost ten times. Nano plans to continue research and development into these techniques due to the vast application range for this type of nanotechnology

We believe that Nano is a company on the move. With today�s steady move towards miniaturization we feel that Nano is a company with the right product at the right time. It is our opinion that an investment in Nano will produce great returns for our readers.

Online Stock trading, in the New York Stock Exchange, and Toronto Stock Exchange, or any other stock market requires many hours of stock research. Always consult a stock broker for stock prices of penny stocks, and always seek proper free stock advice, as well as read a stock chart. This is not encouragement to buy stock, but merely a possible hot stock pick. Get a live stock market quote, before making a stock investment or participating in the stock market game or buying or selling a stock option.

Observing, Listening And Thinking said...

salam. ni tadi tgh dok2 cari pasal kursus BTN kat KIWA, terserempak plak ngn ur blog. saya kena g gak BTN 15 Januari 2009 ni nanti. jadi, alang da sampai sini, nak tanya skit.. hehe lebih kurang soalan bocor la.. exam2 dalam BTn nanti berkisar pasal apa? susah or senang?