Sunday, September 06, 2009

Jalur Gemilang dibakar


alahai...
indonesia...
kita berbudi...
dia buat tuli....
kita bantu....
dia jadi hantu....
kita mengaku serumpun..
dia mintak kita pula mohon ampun...

tak hairanlah..
macam2 bencana Allah turun kat depa..
dari banjir sampai gempa bumi..
bila dah senang..
hadoi..
jalur kita dibakarnya..

puisi di atas dipetik dari blog Mazidul Akmal SideK

dah banyak kali dah saya baca tentang kemarahan mereka dengan rakyat negara kita yang mereka cap sebagai peniru, penciplak. sampaikan student perubatan kat sana nak dikeluarkan sebab takut banyak lagi "benda2" derang kita ciplak. haaa...sebelum nak kuarkan orang2 kiter...kuarkan dulu orang2 awak kat sini ya! dah juta dah bilangan derang nih. dah la carik rezeki senang...duit dapat banyak...rumah pun dah besar2, meniaga pun derang conquer..ade ati lagi nak bermusuhan ngan kiter. bukan tu jer...program TV pun penuh ngan ceriter depa. skrg..radio pun sama. asyik dok putar lagu indon. siap ada program bibik terbaik lagi ari tu. meluat sungguh!

baru2 ni...adikku ada sms tanya nak orang gaji ke tak? tanpa berfikir panjang, hakak kater..tak mo. serik la melayan derang nih. kita punya la baik..dia buat pasal. tu hutang pun tak abis bayar lagi dah hilang entah ke mana. nyampas!

ni salah satu komen kat blog mazidul :

aku plajar mesia kat indonesia.. serius aku kata, aku takut ngan isu ni..

kalo xde penyelesaian memang ktorg yg jadi mangsa..

macam mana rasa bila kita ada urusan dengan mana2 pejabat tapi semua dipersulitkan. hanya kerana aku anak malaysia..

eee geram gila..

huh...orang kita kat sana bukan main lagi dipayahkan segala urusan...derang kat sini? ukan main senang lagiii...semua dapat. rumah pun dapat!

Rumusannya :

Kenapa Orang Indonesia ramai yang kurang akal dan suka berbuat perkara sedemikian seperti Membakar Bendera Malaysia?

Jawapanya ialah:
1. Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana?

2. Hasil apakah yg dapat dibanggakan?

3. Teknologi apa yang mereka ada?

4. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri?

5. Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris?

5. Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia?

6. Berapa ramaikah yang menyanjungi Malaysia sebagai punca rezeki mereka?

7. Berapa ramaikah rakyat mereka yang pandai mengunakan handphone dan komputer?

Anda fikirlah sendiri.

Semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa, bukan manusia yang suka berdemontrasi di atas jalan, menulis blog negative dan sensitive serta tidak membakar Bendera Malaysia.

6 comments:

sonata anak kancil said...

yang buat tu semua mereka habis sekolah gamaknya...sebab tu buat tak fikir!!!

ann said...

indon memang bengong tak sedar diri.. benci nasib baik tak pernah ambik bibik ..

~ Ibu ZAAZ ~ said...

sonata : memang tak de hotak derang nih.

ann : nak amek bibik buat hape? jaga laki?

Cinta Hatiku said...

diorg ni memang tak berakal..yang ajak memberontak pun dikalangan pelajar universiti..kalau dah educate pun budus..ape lagi yg tak sekolah..alamak statement ai..LARI...

alfa juliet said...

salam kenal..memang betul bangsa indon ni tak reti bersyukur

Wan Z Syima said...

betul sgt tuh wak.. menyampah kan.. dah le byk kes rompak, samun sume gang2 indon nie..