Friday, September 09, 2005

~ aKU Di DugA LagI ~

8 September 2005 telah kutempuhi. Pagi kudiberi kegembiraan, petang ku di duga.

9.45am
Aku bergegas ke makmal siber. Tiba masaku untuk memastikan segala yang kuperlukan untuk kelas sebentar lagi lancar. Kuperiksa semua sambungan dari komputer ke LCD dan ke plug. OK...semua OK. let's on the computer power. Sementara menunggu computer load OS, aku semak la segala ABM yang nak digunakan. Eh...kenapa load tak abis-abis ni? Reset la. Arghh...dah reset pun sama gak. Alamak cam mana ni? power point satu lagi tak settle.

10.00am
Bergegas jumpa Yong. "Yong tolong akak sikit. Naper komputer cikgu tu load dia tak abis-abis?". Yong kata "Ala kak. Jangan guna komputer tu. Saya ingat saya nak format balik komputer tu". "Abis cam mana ni? akak nak guna. Kejap lagi lecturer akak datang. Hari ni ada observation". "Tak pe. Akak pinjam Muna punya laptop. Ada kat meja dia". Aku pun bergegas pegi amik. Alamak....Muna tak de lak. Tak kan nak amik cam tu je. Pegi balik carik Yong mintak izin.

10.10 am
Dah siap buat sambungan. Mana pulak drive A ni? Tak de pun. Nak cucuk kat mana lak floppy ni? Tu la...tak biasa pakai laptop. Asyik mengadap PC yang gedabak tu je. Tak pe..tak pe. Belajar dari pengalaman. Bekejar panggil Yong. Terima kasih bebanyak Yong. Yong menyelamatkan akak hari ni.

10.20 am
Alamak...disket problem. Mujur ada backup. Teringat nak save dalam 2 disket yang berlainan. Alhamdulillah. Boleh guna. Cepat liza. kena siapkan satu lagi power point. Hmm...mana pulak peginya satu lagi disket ni? Tak pe la..tapi tak best la. Gambar tu yang best. Tadi rasanya ada. Mana dia? mana dia? La...tu dia. Letak kat LCD pulak. tU LA.....Letak tempat lain, carik kat lain. Mana nak jumpa. Masa siapkan power point dan semak power point yang lain tu, sabar je banyak-banyak. Laptop tu giler la pulak. Kacau!!

10.45 am
Alhamdulillah. akhirnya selesai. Eh...bebudak dah sampai. Guru pembimbing pun dah sampai. Lecturer? "Tadi Lin tengok macam lecturer tu dah sampai. Kete merz ye?". "Ye kot. nanti akak gi tengok".

10.55 am
Observation yang akan menentukan markah. Kelas dimulakan dan berjalan lancar. Alhamdulillah....syukur. Akhirnya berjaya juga mencapai sasaran pertama. Gembira yang tidak terhingga. Satu daripada hasrat tercapai. "You are excellent" kata Puan Fauziah. "I know you can do it", katanya lagi. Terima kasih puan. Akan ku teruskan ke sasaran yang seterusnya. Minggu depan??? Doakan...doakan...

5.45 pm
Sampai Ampang Puteri. suamiku nak berehat di hospital. Penyakitnya menyerang lagi. Rehat la Yah. Ibu jaga anak-anak kat rumah. Tinggal ya Yah. Esok ibu bawak anak-anak datang lepas sekolah. I love you.

TUHAN.....
DALAM MENEMPUH HIDUP INI
BANYAKNYA DUGAAN DATANG MENGUJI
TUHAN...ADA YANG DAPAT KUGAGAHI
DAN ADA YANG DAPAT KUHINDARI

8 comments:

Sonya said...

I'm waching blogs all day long and I found yours which is really nice :)

poker

RSSKing said...

Your blog is good, but it could be a teensy eensy bit better. Visit rss email and get the FREE information on Blogs & RSS.

insan said...

Alhamdulillah kak..
hidup tak lepas dari ujian..
Apapun make sure u do the best to get cemerlang..
My intelligent, creative and sweet sister....U can do It!!!!
Please get d cemerlang for me....

shawngonzo82266839 said...

i thought your blog was cool and i think you may like this cool Website. now just Click Here

Wayne Hairston said...

Hi,

I was just web surfing and found your interesting blog! I will definitely bookmark your blog and pass it on to my friends. If you have time, please go to see my dating related website. It isnt anything special but you and your audience may still find something of interest there.

Regards,

Wayne

Nero said...

What a great blog. Keep up the good work. How do you like my blog
about webex communications inc:-)

TS said...

Just thought I'd let you know about a site where you can make over $800 a month in extra income. Go to this site   MAKE MONEY NOW  and put in your zip code..... up will pop several places where you can get paid to secret shop, take surveys, etc.  It's free.  I found several and I live in a small town!

Silver Fox said...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

I have FREE leads for your business. Hey, these are free for the asking. All you need to do is visit my website.

Come and check it out if you get time :-)