Friday, September 09, 2005

~ aKU Di DugA LagI ~

8 comments
8 September 2005 telah kutempuhi. Pagi kudiberi kegembiraan, petang ku di duga.

9.45am
Aku bergegas ke makmal siber. Tiba masaku untuk memastikan segala yang kuperlukan untuk kelas sebentar lagi lancar. Kuperiksa semua sambungan dari komputer ke LCD dan ke plug. OK...semua OK. let's on the computer power. Sementara menunggu computer load OS, aku semak la segala ABM yang nak digunakan. Eh...kenapa load tak abis-abis ni? Reset la. Arghh...dah reset pun sama gak. Alamak cam mana ni? power point satu lagi tak settle.

10.00am
Bergegas jumpa Yong. "Yong tolong akak sikit. Naper komputer cikgu tu load dia tak abis-abis?". Yong kata "Ala kak. Jangan guna komputer tu. Saya ingat saya nak format balik komputer tu". "Abis cam mana ni? akak nak guna. Kejap lagi lecturer akak datang. Hari ni ada observation". "Tak pe. Akak pinjam Muna punya laptop. Ada kat meja dia". Aku pun bergegas pegi amik. Alamak....Muna tak de lak. Tak kan nak amik cam tu je. Pegi balik carik Yong mintak izin.

10.10 am
Dah siap buat sambungan. Mana pulak drive A ni? Tak de pun. Nak cucuk kat mana lak floppy ni? Tu la...tak biasa pakai laptop. Asyik mengadap PC yang gedabak tu je. Tak pe..tak pe. Belajar dari pengalaman. Bekejar panggil Yong. Terima kasih bebanyak Yong. Yong menyelamatkan akak hari ni.

10.20 am
Alamak...disket problem. Mujur ada backup. Teringat nak save dalam 2 disket yang berlainan. Alhamdulillah. Boleh guna. Cepat liza. kena siapkan satu lagi power point. Hmm...mana pulak peginya satu lagi disket ni? Tak pe la..tapi tak best la. Gambar tu yang best. Tadi rasanya ada. Mana dia? mana dia? La...tu dia. Letak kat LCD pulak. tU LA.....Letak tempat lain, carik kat lain. Mana nak jumpa. Masa siapkan power point dan semak power point yang lain tu, sabar je banyak-banyak. Laptop tu giler la pulak. Kacau!!

10.45 am
Alhamdulillah. akhirnya selesai. Eh...bebudak dah sampai. Guru pembimbing pun dah sampai. Lecturer? "Tadi Lin tengok macam lecturer tu dah sampai. Kete merz ye?". "Ye kot. nanti akak gi tengok".

10.55 am
Observation yang akan menentukan markah. Kelas dimulakan dan berjalan lancar. Alhamdulillah....syukur. Akhirnya berjaya juga mencapai sasaran pertama. Gembira yang tidak terhingga. Satu daripada hasrat tercapai. "You are excellent" kata Puan Fauziah. "I know you can do it", katanya lagi. Terima kasih puan. Akan ku teruskan ke sasaran yang seterusnya. Minggu depan??? Doakan...doakan...

5.45 pm
Sampai Ampang Puteri. suamiku nak berehat di hospital. Penyakitnya menyerang lagi. Rehat la Yah. Ibu jaga anak-anak kat rumah. Tinggal ya Yah. Esok ibu bawak anak-anak datang lepas sekolah. I love you.

TUHAN.....
DALAM MENEMPUH HIDUP INI
BANYAKNYA DUGAAN DATANG MENGUJI
TUHAN...ADA YANG DAPAT KUGAGAHI
DAN ADA YANG DAPAT KUHINDARI

8 comments: