Saturday, June 28, 2008

Kongsi Ilmu : sedekah Fatihah dan zikir

0 comments
Assalamualaikumwbkt . Semoga Allah sentiasa memulia, merahmati danmenyayangi kita semua sentiasa... AMIN Utk renungan bersama. Sebarang ayat Allah(alQuran) atau zikir bila dibaca dgn khusu' & tawadu' dan disedekah oleh anakkepada ibu bapa insyaAllah,Allah perpanjangkan sedekah itu kepada mereka terutama yg sedang sakit atau sudah meninggal.

Saya ada pengalaman utk di share iaitu pada1997 sebelum arwah ibu saya meninggal sebab kanser. Saya adik beradik rushziarahi emak di hospital bila dapat khabar beliau sakit tenat hari tu. Sebelumsaya sampai, kakak bagi tau emak tak bermaya dan lesu sebab tak lalu makan.Alhamdullilla h bila kami sampai beliau sudah boleh bercakap dan agak cergassikit. Kami minta emak makan supaya dapat tenaga. Anehnya emak kata dia sudahkenyang, baru lepas makan makanan yg sedap walau pun makanan di depannya takdisentuh pun. Emak bagi tau yg saya sediakan/bagi makanutknya.

Saya hairan walhal saya baru sampai. Baru saya teringat sepanjang perjalanansaya sedekahkan alfatihah,ayat kursi dan seberapa banyak ayat QulhuAllah dengantartil dan bersungguh-sungguh. Alhamdulillah saya bersyukur kepada Allah keranaDIA terima sedekah saya. Lagi satu sewaktu saya terlantar sakitdihospital di Mesia. Saya tak berasa lapar sepanjang hari walau tak lalu jamahmakanan. Saya bagi tau wife. Dia kata dia sedekahkan alfatihah seberapa banyakpada hari tu. Saya yakin. Moral of the story - sedekah yg dibuat denganikhlas, tawadu' dan bersungguh-sungguh insyaAllah Allah sampaikan kepada merekayg kita sedekahkan.

Yakin dengan fadhilat ayat-ayat Allah. Allahu 'alam

UNTUKAMALAN KITA BERSAMA SUPAYA KITA SAMA-SAMA MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH SWT.'

Au zubillah himinashsyaitan nirrajim... Bismillahirrahmanni rrahim'

Tafsirannya: Aku berlindung dengan Allah daripada syaitanyang direjam, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Bacalah ayat ini sebelum anda memulakanapa- apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitanyang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlarikeluar umpama cacing kepanasan.

Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat diatas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahuahad. Allahussamad. Lam yalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwanahad. ) sebanyak 3kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan denganmembaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orangdi rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkanlah bersolat kerana salam pertama(ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawabpersoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolatakan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat,amalan daripada salam yang diucap diakhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:'Barangsi apa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggaldunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia darikesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap merekamelintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkandalam Tadzikaratul Qurthuby). Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'andalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab.Malah Saiyidina Umar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatamQur' an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya.Saiyidina Umar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedangkecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu.Lantas Saiyidina Alimembaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus Kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlassebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jusAl-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAWtelah bersabda: Ketika Saya (Rasulullah SAW) israk kelangit, maka saya telahmelihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapatpadangsahar a sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padangsahara itu seluasdari timur hingga kebarat. Pada setiap padangsahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala daribacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baikinya lelaki mahupun perempuan. Sabda Rasulullah SAW lagi: 'Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikatJibrail a.s, AlLahus Somad itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, Lamyalidwalam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwanahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.


Sabtu bersama anak-anak

3 comments
hari ni menghabiskan beberapa jam di McD Titiwangsa sempena perasmian wajah barunya. Tak de benda pun..cuma makan-makan mengenyangkan perut dan menambahkan lemak di badan. Zhaim tak berapa nak duduk diam lama-lama. mujur juga ada Ann tolong jaga. Zhaim bertukar-tukar tangan la. Tunggu jugak Si Ronald datang. Puaskan ati budak-budak je. Sempat la jugak depa posing ngan Ronald. Ala-ala artis la dia tu...semua berebut nak amik gambar. Ye la tu artis...artis McD. Cik abang tu keje jadinya kami tak de la kemana-mana lepas tu. balik rumah la kami.

hmm...bila ek nak bawak budak2 tu bercuti? haa..bulan depan ada family day. kira bercuti la tu...harap ayah dapat cuti.