Thursday, February 26, 2009

menjahit

6 comments
minggu ni balik je sekolah ( petang la kan lepas ambik budak2), dah selesai buat apa2 yang patut, maka ibu akan mengadap baju2 gymnaestrada kakak n a few budak umah ijau yang tak berapa reti menjahit. jahit dan jahit dan jahit. sampai ari ni masih menjahit. thanks to madam Mei Ong...banyak membantu cikgu2 rumah ijau. love u.

Ni baju yang belum siap sepenuhnya lagi

harap SABTU... keajaiban akan berlaku.

Sunday, February 22, 2009

macam-macammmm

3 comments
Kakak...tak menang la lontar melontar. Entah kenapa masa hari bertanding, lontarannya tak sejauh masa berlatih. Takut kott. Tak pe. Tahun depan cuba lagi.
Lompat jauh, seperti apa yang aku harapkan, Aina dapat Emas, Shitah cukup dengan Perak. Itu sudah memadai memandangkan Najihah lompat terlalu jauh..maklum laa, dia kan wakil sekolah. Nuryn,...harap dapat yang lagi baik tapi cukup dengan tempat keempat. Tak pe...puas ati daripada tak de langsung nama budak2 umah hijau tahun lepas. Tasya.....harap cuba yang terbaik untuk lompat tinggi.


Ini dia gaya Juara Lompat Jauh Tahun 4 - Nurul Aina Akmar Rohizan

2 hari weekend ni kena gi sekolah untuk khemah rumah ijau. Mummy2 yang datang, orang yang sama jugak. Hari ni tak berapa ramai yang datang...tapi tak pe. Keje jalan jugak. Thanks to Aini yang memasak 2 hari ni. Ada la makanan buat mereka yang kelaparan setelah buat keje tu kan.


Isu yang hangat masa buat keje....



1. Isu bayaran coach. Pening la bila Ms Low mula campur tangan.

2. Isu sponsor....sape nak sponsor makanan budak2 masa sport day? Ibu cuma nak dapatkan sale untuk ayah jer.


Hmm...penat nya. Tak sabar nak tunggu selesainya sport day. Betul tak ann?

Wednesday, February 18, 2009

Kegumbiraan berganda-ganda

3 comments
Hari ni banyak yang menggembirakan.

1. My greenie girls dapat golds la ari ni. n more greenie girls mara ke final stage. I am so happy n happy n happy n happy....dah lama ketandusan emas. Tq girls. I'm so proud of u alls. Tomorrow hope ada tambahan gold medals.

One of the Greenie team which won gold medal today.

My Juara Jalan kaki...Go Tasya...

2. My hubby tak jadik pegi luar negara next month. Best!! tak de la susah handle bebudak sengsorang.


3. Bibik baru dah dapat tapi...ingat nak bagi kat Kak Zura la. Sian pulak dia...urgent dia tu. Kami ni tak berapa la urgent. Dah kembali selesa without maid actually. Hmm...what say you my dear hubby?


4. Nak dapat downline baru lagiiii...


Ada gak yang merisaukan dan menyedihkan tapi ...tak leh citer tang ni pasal tak sesuai ngan tajuk. He he.


Petang tadi, balik dari sekolah terus menuju ke sebuah taman near by untuk train kakak lontar peluru. Beria betul ibu ek? Kalo kakak menang....ibu belikan....he he he....rasuah.



Ini lah dia gaya anakandaku...bagi menang ya kakak!

Tuesday, February 17, 2009

Hari ini yang memenatkan

3 comments
Hari yang memenatkan...menjerit kat budak2 nak bagi umah ijau banyak markah. Biasa la tu..kita ketua kan. Makanya apa-apa pun terletak atas bahu jemala kita la. Berbaloi la jugak. Syyy...tak boleh bagi tau.

Kakak Alia, lompat tinggi tak lepas. Yang lain2 alhamdulillah la lepas. Dia sememangnya amat teruja nak masuk itu ini tapi ibu tak boleh nak letak nama kakak. Bukan apa..takut umah ijau tak menang. Tapi ibu letak la jugak kat lontar peluru...menggunakan kelebihan badan kakak tu untuk lontar peluru. keh keh keh...yang tu ibu berani letak nama kakak.

Alia tengah dengar penerangan sambil konon-konon mempraktikkan apa yang diterangkan dek cikgu2 tu.


Alia dengan gaya balinganya. jauh ke tak tu?

Si Zarifah pulak sibuk nak masuk lumba jalan kaki. Dah partner dia sibuk ngan gymnaestrada, cikgu ni la yang terpaksa lawan ngan dia. Mujur cikgu terror...cikgu la menang kannnn.

Latihan gymnaestrada hari ni punya la lama. Pukul 5 pun tak abis2 lagi. jenuh gak la cikgu menunggu. Cikgu2 umah Biru jugak best. Tak nampak batang idung pun padahal budak2 dia pun ada kat sana sampai kul 5. hu hu
Tapi yang bestnya hari ni, me n Aini dapat kenalpasti budak umah ijau yang boleh lompat jauh yang jauuuhhh punya. Walaupun badannya kecik, tapi lompatannya mengalahkan lompatan budak derjah 6. Begitu membanggakan. Mekar lah harapanku untuk melihat nama budak Rumah Hijau tercatat dalam buku aturcara tahun ini. Hope harapan mebjadi kenyataan AMINN.

Sunday, February 15, 2009

Lama tak update

0 comments
Well, ramai yang notice that this blog tak update lama dah. This is because, i only can online after my husband finish his works at home, n i have to update the school's blog first. That one is more important. Yang ni tak update pun tak menjejaskan sesiapa.

Tak berapa best bila tak dapat online ni. Umah dah siap kemas dah tadi ( cik abang yang kemas...he he). Digital kamera, 2 bijik turut ilang. Lakili, his staff bagi present digital camera yang baru. Canon 10.0 mega pixel with image stabilizer. Best kamera ni coz kita bergoyang atau kamera begoyang atau dua-dua begoyang, still dapat gambar pegun yang cantik. Suka...suka...
Kat sekolah dah macam berlaku. sekarang tengah perang tentang sukan. Hmm...ada rasa yang terdetik tentang rumah hijau tahun ni...tapi tak boleh lagi nak bagi tau. Just wait n see. Being the head of the house....hmm....entah la. Bz. Can't wait for the sports day to go.

Menghitung hari lagi ni. Hmm...nanti Cikgu Amin kata...buat apa menghitung hari? Hari tetap akan datang dan pergi. Aaaa...memang la datang dan pergi. Hitung tu maknanya kita tak sabar nak tunggu tarikh yang tertentu tu tiba. Sama ada kita teruja nak tunggu tarikh tu atau tak sabar nak bagi tarikh tu cecepat berlalu. hu hu. Alaa...dalam math sek rendah pun ada topik times tu. Siap ajar kita cara nak kira tempoh masa. So, tak salah la kita menghitung hari kan Cikgu Amin? Kalo tak tak kan la ada gak lagu Menghitung Hari tu kan...alaa...sape nyanyi ek? Si Kris dayanti tuu..he he

Friday, February 06, 2009

Rumah dipecah masuk

4 comments
Dipecah masuk pada 5 Februari 2009, semasa ketiadaan kami di rumah. Mujur la jugak. takut gak kalau kita orang ada pastu dia pecah masuk.
apa yang ilang?

1. laptop ( hwaaa...dah tak leh tenet dah )
2. handphone abang n kakak ( alaa...kalo jual pun tak tau la laku ke dak)
3. duit makan budak2 kat sekolah.

yang lain2 tak tengok bebetul lagi. pencuri a.k.a perompak ni masuk bilik utama je. tak usik langsung barang2 kat bilik lain mahupun ruang tamu. apa la agaknya yang dia nak? hu hu...

Tuesday, February 03, 2009

Bekal

1 comments
"Besok abang nak bawak bekal la bu", abang bagi hint.

Aku tak jawab tapi dok pikir, nak masak apa ek? ingat nak buat nasik lemak, jenguk2 peti ais, alaa...santan tak dek.

"Ibu buat ayam kicap pedas je la bang ya?", tanya ibu, mintak persetujuan la tuu.

" Apa-pa la bu, asal bawak bekal", jawab abang.

" Kakak pun nak", Alia menyampuk.

" Makan ngan apa? nasik ek?", sambung Alia lagi.

" Nasik putih laa", ibu ngan abang jawab hampir serentak.

" Nasik Kakak tak nak la", Alia sambung lagi.

Tu kakak tu nak diet la tu konon. tapi ibu kata, sarapan kena makan. Tengah hari kalau tak nak makan baru la boleh skip and lastly dia setuju. ha ha...makannn, mana boleh tolak. Kwang kwang kwang.

So this morning, I wake up at 4 and start cooking n preparing for their breakfast. At 5 dah blogging dah. Ha ha. tengah masak dok pikir...apsal abang mintak bekal? ooo...dia nak kumpul duit beli Bidaman, ntah hape mainan ntah.

This is the breakfast for abang, kakak, ayah n ibu. Aiesya tak payah pasal tadika dah sediakan makan n minum. Ayah n ibu cukup la ngan tea. ibu coz sambil masak sambil makan. ha ha ha.

Ok. dah 5.20 dah. Nak prepare bag si kecik pulak.

Monday, February 02, 2009

makin naik

1 comments
pagi ni tak dapat tidur. terjaga dari tidur dah tak boleh lelap mata. tunggu sms masuk, tak masuk2. so apa lagi, main game laa..naik lagi markah. hu hu

Sunday, February 01, 2009

akhirnya

4 comments
berhari2 juga berusaha untuk menambah markah dan akhirnya, malam ini berjaya juga. main geo challenge. aku dah la tak berapa nak minat geografi tapi semangat nak berjaya tu memang ada sangat2 kalau main game. he he.
akan kuteruskan perjuanganku. mana boleh kalah ngan anak2 murid. he he

Tetamu

2 comments
Hari ni entah kenapa terajin pulak, aku ubah kedudukan perabot rumahku. Saja nak buat ruang yang tak berapa luas tu jadi makin tak luas. Lewat juga memulakan kerja tapi alhamdulillah siap cepat. Elok je siap kemas sesikit ( tak termasuk yang ku lambak dalam bilik. he he), shimah tepon nak datang. Haa...ari ni tak tekejut beruk kalau dia nak singgah pasal:

1. baru mengemas
2. ada benda nak hidang. he he

Elok aku selesai pakai baju, dia pun muncul bersama keluarganya. Sampai juga ya kamu ke ghumah teman. Ingatkan kamu nak melaung dari bawah je pasal tak larat nak panjat tangga. Bebila nanti singgah lagi ya. Apa yang ada, kita jamu. Kot ada jamu, itu pun akan ku hidang. he he. Memang panjang umo kamu Shimah. Teman memang dok teringat kat kamu pagi2 tadi.


Shimah balik, maka kami anak beranak turun main kat bawah. Kakak la teruja benar nak belajar naik beskal. Maklum la anak orang bandar. Tak berapa nak reti mengayuh beskal tu.
Adik ngan bolanya
bekal lebihan jamu tetamu tadi..he he

6.45 p.m berangkat mencari makan. Ingat nak singgah umah mak kejap. Sampai2 mak tak de. Amboiii borong sakan ya. Tepon2 rupanya ada kat kedai makan yang berdekatan. Apa lagi, kami pun bergerak la ke kedai. Makan sesama tapi yang bayar, sorang. Alaa biasa la tu. Siap amek2 gambo lagi.
Gambo mase makann..
Itu ler citer haghi niii.